Napadač iz Beča radio je kao zaštitar u bečkoj bolnici

Foto: Bild.de

TERORIST koji je 2. studenog izveo napad u centru Beča i ubio četvero ljudi navodno je tijekom prvog lockdowna radio kao zaštitar u bečkoj bolnici.

Ovu informaciju dao je tijekom ispitivanja dugogodišnji poznanik napadača, koji se trenutno nalazi u pritvoru osumnjičen za suučesništvo, piše oe24.

Prema tim navodima, Kujtim Fejzulai i jedan njegov poznanik su u proljeće neko vrijeme radili kao zaštitari u bolnici. Nisu imali ugovor o radu s bolnicom, već sa zaštitarskom tvrtkom.  

Služba osiguranja bila je "svakodnevno organizirana putem WhatsApp grupe", kazao je poznanik Fejzulaija, koji ga je i pratio na njegovom sudskom ročištu. I njega su također pitali "želi li zaraditi dodatni novac sa strane kao zaštitar", ali on je to odbio.

Živio u stanu koji mu je plaćao Beč

Podsjetimo, Fejzulai je prije napada živio o državnom trošku, u stanu koji mu je plaćao grad Beč.

Bez obzira na to što je služio zatvorsku kaznu za pokušaj pridruživanja ekstremistima u Islamskoj državi u Siriji, Fejzulai je u rekordnom roku dobio subvencionirani stan, piše Kronen Zeitung.

Dvadesetogodišnjak se 11. veljače 2020. godine prijavio na program za podršku mladim građanima Beča, a ugovor o najmu stana potpisao je početkom svibnja, dok drugi to čekaju godinama. Koristio je stan od 41.9 kvadratnih metara.

Fejzulai je dobivao socijalnu pomoć od 917.35 eura, a taj iznos trebao je početkom prosinca biti smanjen zbog nedostatka sredstava.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova nedavno je potvrdilo da je napadač na ljeto sudjelovao u sastanku džihadista. Još ranije je izjavilo kako je Fejzulai pokušao kupiti streljivo u Slovačkoj te da se sastao s ljudima iz Njemačke koji su također bili pod nadzorom. 

Pročitajte više