Napadač na sina Gorana Karana osuđen na godinu dana zatvora uvjetno

Screenshot: YouTube

SPLITSKI Općinski sud nepravomoćno je zaključio postupak protiv Tomislava Popova optuženog za napad na Roka Karana, sina pjevača Gorana Korana. Sudac Tomislav Zlodre osudio ga je na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od pet godina, i to za kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede. Sudac kaže kako je utvrđeno da je mladom Karanu oštećen centar za ravnotežu nakon što je pao i udario glavom o beton te mu je smanjena sposobnost za rad.

Sapleo se jer je bilo sklisko?

Do sukoba je došlo 11. studenog 2008. godine na Obali hrvatskog narodnog preporoda. Popov je u prepirci udario Karana šakom u glavu. Ozljeda je, kako se navodi u presudi, uzrokovala trajna i teška ograničenja psihosocijalnog funkcioniranja oštećenog.

Popov se branio da mu je Karan psovao majku i htio ga udariti nakon što su se u prolazu slučajno očešali ramenima. Tvrdi da nije pao od udarca, već se sam sapleo jer je bilo sklisko. Htio se ispričati Roku, ali mu je Goran Karan rekao da nije spreman za razgovor. Žao mu je što se dogodilo, ispričao se na suđenju oštećenom.

Karan se ne sjeća događaja

Sudac Zlodre nije prihvatio obranu okrivljenog da je Karan podigao ruku na njega jer o tome nije govorio na prvom saslušanju pred istražnim sucem. Nisu prihvaćeni ni iskazi neposrednih svjedoka, prijatelja Tomislava Popova, koji su vidjeli okršaj sa Rokom Karanom. I njima se činilo da je mladi Karan zauzeo ofenzivni stav. Kazali su da ga je Popov lagano udario. Sudac Zlodre smatra da htjeli ublažiti krivnju svog prijatelja jer su donekle drugačije kazivali istražnom sucu.

Roko Karan se samog događaja ne sjeća zbog amnezije. Svjedočili su i njegovi roditelji, kako zaboravlja događaje i lica te da nije sposoban za samostalni život.

Aktivno se bavio boksom

Saslušan je i svjedok koji je govorio kako se Popov aktivno bavio boksom i da ima jak udarac, ali i da je poslušan i dobar momak. Sudac Zlodre je zaključio da svaki njegov udarac upućen prema osobi koja nije iz svijeta boksa može biti koban i imati posebnu težinu, što se, po njegovom mišljenju, u ovom slučaju i dogodilo.

Sudac Zlodre cijenio je kao olakotne okolnosti kajanje i ispriku oštećeniku, mladu dob od 20 godina u vrijeme počinjenja djela, protok vremena od gotovo osam godina. Otegotne su bile društvena osuda i posljedice koje su nastupile kod oštećenog.

 

 

Pročitajte više