Napadač na sinagogu u Njemačkoj priznao krivicu, otkrio svoj motiv

Foto: Bild, EPA

STEPHAN BALLIET (27) priznao je danas tijekom saslušanja kako je odgovoran za napad na sinagogu u Njemačkoj, pri kojem su ubijene dvije osobe. Dodatno, potvrdio je kako su glavni motiv za napad bila njegova krajnje desna antisemitska stajališta, javlja BBC.

Balliet je uhićen u srijedu, a danas je proveo nekoliko sati u gradu Halleu svjedočeći pred sucem saveznog suda. Sudit će mu se za dvostruko ubojstvo, ali i po sedam točaka pokušaja ubojstva.

Pucao ispred sinagoge, ubio dvoje ljudi

U srijedu, na dan Jom Kipura, velike židovske svečanosti, Stephan Balliet postavio je eksplozivnu napravu pred sinagogu i pokušao nasilno otvoriti njena vrata. U tome trenutku, u sinagogi u Halleu nalazilo se pedesetak vjernika.

Budući da mu to nije pošlo za rukom, nakon toga je na ulici i u jednom obližnjem lokalu ubio jednu ženu i jednog muškarca. Uhićen je kasnije nakon višesatne potjere.

Balliet je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi.

U 35-minutnom videu, napadač je rekao da "Holokausta nije bilo" i da su Židovi uzrok svih problema.

Teroristički čin

Njemačko državno tužiteljstvo okarakteriziralo je napad na sinagogu terorističkim činom.

"Ono što smo jučer doživjeli je terorizam. Na temelju onog što nam je trenutno poznato, 27-godišnji počinitelj Stephal Balliet je namjeravao počiniti pokolj u sinagogi u Halleu", rekao je u četvrtak glavni državni odvjetnik Peter Frank.

Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht izjavila je kako je napadač u svom automobilu prevozio veću količinu oružja te četiri kilograma eksploziva. Ona je rekla da je Stephan Balliet djelovao iz "antisemitskih i radikalno desnih" pobuda.

Pročitajte više