Napadi u Turskoj najvjerojatnije djelo al Qaide

TURSKA je vlada u ponedjeljak prvi put priopćila da bi četiri prošlomjesečna bombaška napada u Istanbulu mogla biti povezana s terorističkom mrežom al Qaida, predvođenom Osamom bin Ladenom.

"Prema najnovijim saznanjima, napadi bi mogli biti djelo al Qaide", rekao je glasnogovornik vlade Abdullatif Sener, dodavši da postoji povezanost s osumnjičenima za napad u Turskoj sa skupinama u Siriji i Saudijskoj Arabiji.

Naime, čini se da su Hilmi Tugluoglu i njegova supruga Lejla, koje je s još 20 ostalih navodnih terorista u ponedjeljak Turskoj predala Sirija, imali ključnu ulogu u napadu na istanbulske sinagoge 15. studenoga.

Saudijska Arabija je u međuvremenu objavila identitet dvojice svojih državljana koji su 9. studenoga izveli samoubilački napad na stambeni kompleks u Rijadu u kojem je živote izgubilo najmanje 18 ljudi.

Prema priopćenju ministarstva unutrašnjih poslova, počinitelji tog napada su bili Ali bin Hamed al-Maabadi al-Harbi i Nasser bin Abdullah bin Nasser al-Sayyari. Identifikacija je učinjena analizom DNA.

Pročitajte više