Napeti odnosi Italije i SAD zbog ubojstva agenta

NAPETOST u odnosima vlada Italije i Sjedinjenih Američkih Država oko slučaja ubojstva talijanskog tajnog agenta Nicole Caliparija u Bagdadu se ne smanjuje.

Corriere della Sera od petka prenosi riječi talijanskog premijera Silvija Berlusconija da Rim neće potpisati izvješće mješovite komisije ako ono neće biti usuglašeno, dakle prihvatljivo za obje strane.

"Ako neće biti dogovora sa SAD-om, Italija neće potpisati rezultate zajedničke istrage o smrti agenta talijanske tajne službe SISMI Nicole Caliparija", rekao je Silvio Berlusconi.

Talijanskog agenta ubili su, 4. ožujka ove godine u Bagdadu, američki vojnici koji su otvorili paljbu na automobil u kojem su se nalazili Calipari i tek oslobođena talijanska novinarka lista Manifesto Giuliana Sgrena i još jedan agent čije se ime ne objavljuje. Novinarka i taj agent su ranjeni, a Calipari je poginuo štiteći novinarku svojim tijelom.

Prema američkom izvješću mješovite talijansko-američke istražne komisije, pucnjava u Bagdadu bila je samo incident. Dvojica talijanskih članova komisije, general Pierluigi Campregher i veleposlanik Cesare Ragaglini odbili su potpisati završnu izjavu.

Pentagon je oslobodio američke vojnike svake optužbe jer su, prema američkim rezultatima istrage, provodili zapovijedi.

Između predstavnika SAD-a i Italije ostale su razlike oko nekih pitanja kao što je brzina vožnje. Talijani kažu da je automobil išao brzinom od 40 km na sat, a Amerikanci govore o 80 km na sat. Osim toga Amerikanci drže da Talijani nisu pravodobno obavijestili američke vlasti u Iraku o prolasku automobila, a Talijani tvrde suprotno.

Stručnjaci talijanske policije za balistiku u ponedjeljak će početi vlastitu istragu pregledom automobila u kojem su bili Sgrena i Calipari.

Pročitajte više