Napeto na Kosovu: Policija zaustavila Vučića, blokirane ceste, čuju se rafali

VETERANI Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK) blokirali su sve prilazne ceste selu Banje u namjeri da onemoguće dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u to naselje južno od rijeke Ibar, gdje među većinskim Albancima živi oko 300 Srba, pa je kosovska vlada posjet otkazala iz sigurnosnih razloga.

>> Vučić nakon zabrane posjeta selu na Kosovu: Ne volim puške, ali nisam uplašen


Video: Periskopi.com

Kosovska policija je u nedjelju prijepodne, slijedeći odluku kosovske vlade, na cesti Kosovska Mitrovica-Banje zaustavila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, unatoč blokadama cesta koje su organizirali veterani Oslobodilačke vojske Kosova, namjeravao posjetiti Srbe u tom većinski albanskom naselju.

Beogradski mediji: Čuju se rafali

Prema posljednjim izvješćima, Vučić je unatoč otkazivanju drugog dana posjeta Kosovu krenuo prema selu.

Beogradski mediji javljaju da su ceste blokirane građevinskim strojevima i kamionima, rasutim balvanima, a broj zapreka i blokiranih prilaza Banjama se povećava, dok pojedini reporteri javljaju da prosvjednici pale automobilske gume te da se na terenu čuju i rafali.

Vučić odustao nakon razgovora s policijom

Vučić je na vijest o zaprekama rekao da se stvari trebaju "rješavati riječima i pameću, a ne oružjem" i da će se on "još snažnije boriti za mir i zaštitu Srba na Kosovu".

Kazao je kako će ipak pokušati okolnim cestama stići u Banje, a novinarima iz srpskih medija preporučio da ga ne prate.

Vučić se, poslije razgovora s policijskim dužnosnicima odlučio vratiti u Kosovsku Mitrovicu, a prema tvrdnjama pojedinih beogradskih medija "Albanci su bili spremni za nemire s nesagledivim posljedicama".

Premijer Kosova: Dozvolu smo povukli iz sigurnosnih razloga

Srpski dužnosnici za incidente i blokade cesta optužuju predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija, tvrdeći da je inspirator i organizator te da će "snositi posljedice za sve što se dogodi".  

Prosvjedu protiv dolaska Vučića u Banje pridružio se i načelnik te općine Bekim Jashari poručivši da srpski predsjednik u to mjesto može ući tek kad se ispriča "za počinjene zločine".

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da je iz sigurnosnih razloga povukao dozvolu koju je ranije kosovsko ministarstvo vanjskih poslova dalo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti selo Banje, objavila je u nedjelju Radiotelevizija Kosova na srpskom jeziku.

Ovu obavijest Haradinaj je objavio na društvenoj mreži Facebook, naglasivši da odluka odmah stupa na snagu.

"Sigurnost građana je iznad svega. Ja sam povukao dozvolu Ministarstva vanjskih poslova za posjet predsjednika Srbije u zoni Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je Haradinaj, a prenosi RTK.

Reporter Radiotelevizije Srbije (RTS) uspio se makadamskim cestama probiti do mjesta Banje gdje tristotinjak mještana tog i okolnih sela očekuju predsjednika Srbije, a RTS je objavio snimke okupljenih prosvjednika koji prekriženim rukama pokazuju dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije.

Beogradski mediji: Albanci su nas gađali bocama

Prema izvješćima reportera beogradskih medija, Albanci su novinare gađali bocama.

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da "iza svega ovoga stoji (predsjednik Skupštine Kosova) Kadri Veseli", te da Veseli "snosi odgovornost za sve što će se dogoditi".

Vulin je za komercijalnu provladinu TV Pink rekao da bi incidentnu situaciju na Kosovu morao riješiti KFOR, te da je obveza mirovnih snaga da reagiraju.

"To je sve što imaju - silu. Sada se puca, pred očima cijelog svijeta, naoružani ljudi na Kosovu i Metohiji sada pucaju", rekao je Vulin. Kosovska policija, pak, negira da je bilo pucnjave.

Beogradski mediji, koji Vučićev posjet prate u live-blogovima iz minute u minutu, objavili su fotografiju na kojoj Vučić razgovara s časnikom Kosovske policijske službe.

Vučić trebao održati "povijesni" govor

Vučić bi, prema planu posjeta, u nedjelju u podne trebao govoriti na mitingu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a taj govor je ranijih dana najavljen kao "povijesni".

Predsjednik Srbije sam je rekao kako će to biti jedan od najvažnijih govora u njegovom životu.

Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj riječi jer će se "po svakoj riječi mjeriti budućnost" Srbije za "pet i 100 godina".

Prozvao NATO i KFOR, oni uzvratili: "Vučiću nitko ne prijeti"

Vučić je u nedjelju za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da iza blokada na cesti, kojima je spriječen da posjeti kosovske Srbe u mjestu Banje, stoji službena Priština, ali kaže da je za njega bilo problematično ponašanje NATO i KFOR-a.

Vučić je rekao kako iz KFOR-a nijednog trenutka izaslanstvu Srbije nije rečeno da ne mogu ići u Banje. KFOR je u priopćenju ustvrdio da Vučiću nitko ne prijeti i da mu je sigurnost zajamčena.

"U svezi s trenutnom situacijom na Kosovu, KFOR radi u koordinaciji s institucijama na Kosovu i kosovskom policijom kako bi se osigurao predsjednik Srbije", priopćio je u nedjelju KFOR, konstatirajući kako "nitko ne prijeti gospodinu Vučiću i njegova je sigurnost zajamčena".

U povodu prosvjeda na putu k Banji, KFOR je u kontaktu s kosovskom policijom kako bi se uklonile blokade i vratila sloboda kretanja i spreman je intervenirati sukladno svom mandatu, ukoliko bude potrebno, navedeno je u priopćenju KFOR-a.

Oni su to potpisali, dostavili su nam u pisanoj formi i zato moraju jamčiti KFOR i (pravosudna misija  EU na Kosovu) EULEX. KFOR je mogao i helikopterom, ali su rekli da nisu dobili odobrenje iz Napulja, naveo je Vučić u izjavi RTS u Kosovskoj Mitrovici.

"Cijela igra bila je zasnovana na tome da bi oni (KFOR) mogli, kao mala djeca, reći - mora biti kako kažu službene institucije Prištine", ustvrdio je Vučić i rekao kako ne želi  ugrožavati Srbe na Kosovu, te da je zbog togao odustao od posjeta selu Banje.

Beogradski mediji uoči početka tog skupa najavili su da se iz svih krajeva Kosova očekuje oko 15.000 ljudi.

Pročitajte više