Vučić nakon zabrane posjeta selu na Kosovu: Ne volim puške, ali nisam uplašen

Vučić nakon zabrane posjeta selu na Kosovu: Ne volim puške, ali nisam uplašen
Foto: FaH

''NISAM u stanju doći, ali sam još manje u stanju izložiti riziku vaše živote'', poručio je u nedjelju telefonom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sunarodnjacima u kosovskom selu Banje nakon što ga je kosovska policija zaustavila u pokušaju da posjeti mjesto unatoč zabrani kosovskih vlasti nakon što je prilazne ceste blokiralo nekoliko desetaka veterana Oslobodilačke vojske Kosova.

>> Napeto na Kosovu: Policija zaustavila Vučića, blokirane ceste, čuju se rafali

Vučić se vratio u Kosovsku Mitrovicu gdje bi trebao održati govor na mitingu na središnjem gradskom trgu.

Vučić je za RTS rekao da je odustao od odlaska u Banje jer nije želio ugrožavati tamošnje Srbe. "Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen, ali ja nikad narod neću pozivati na oružje", rekao je predsjednik Srbije.

On je sunarodnjacima u Banji rekao da kosovska vlada nije željela njegov dolazak.

U središtu sela Vučića čekalo tristotinjak ljudi

"Žao mi je što nisam mogao doći jer to nisu htjele prištinske vlasti", rekao je Vučić mještanima Banje kojih se tristotinjak okupilo u središtu sela očekujući njegov dolazak.

I kosovski mediji izvješćuju o blokadi, naglašavajući da su blokade najavljene još u subotu navečer, uoči dolaska predsjednika Srbije u selo Banje.

Na cesti su kamioni, postavljene su barikada od balvana i guma koje su potom zapaljene, a na cesti su i transparenti "Vučić neće proći" i "Vučiću vrati se", navodi portal Klan Kosova.

Vučićev posjet Banjama bio je najavljen za 10 sati, a premijer Kosova Ramush Haradinaj povukao je raniju vladinu dozvolu za Vučićev dolazak, pa je policija  predsjednika Srbije zaustavila na cesti ka tom naselju.

Vučić: Neću dopustiti iživljavanje nad srpskim narodom

Predsjednik Srbije u nedjelju je u Kosovskoj Mitrovici odao počast nedavno ubijenom vođi Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda Oliveru Ivanoviću.

Vučić je s mjesta Ivanovićeva ubojstva, u ulici Sutjeska, poručio kako neće dopustiti "iživljavanje nad srpskim narodom".

Gradske vlasti u Kosovskoj Mitrovici koje kontrolira Srpska lista, sestrinska stranka Vučićeve Srpske napredne stranke, u kolovozu nisu prihvatile prijedlog da ulica u kojoj je ubijen Ivanović dobije njegovo ime.

Umjesto toga, odlučili su da ime Olivera Ivanovića ponese jedna od sporednih ulica u prigradskom naselju Bošnjačka mahala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara