NAPETO NA POLUOTOKU SAD razbjesnio Kim Jong-una: "Pripremite se za nemilosrdan udar!"

Foto: FAH

JUŽNA KOREJA i SAD počeli su u srijedu zajedničke godišnje vojne vježbe dok je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un zatražio od svojih snaga da se pripreme za "nemilosrdan udarac" na neprijatelja.

Te vježbe uvijek udvostruče napetost na podijeljenom poluotoku. Ove godine do njih dolazi neposredno nakon sjevernokorejskog probnog ispaljivanja balističke rakete i ubojstva trovanjem polubrata Kim Jong-Una u Maleziji.

Zajedničke vježbe nazvane su Key Resolve i Foal Eagle a sliče onima od prošle godine, kazao je glasnogovornik američke vojske.

Godine 2016. tri stotine tisuća južnokorejskih vojnika i 17.000 američkih sudjelovalo je u operacijama kao i američka strateška plovila te letjelice američkog vojnog zrakoplovstva.

Pripreme za "nemilosrdni udarac"

Glasnogovornik je tek pojasnio da je 3600 američkih vojnika uključeno u vježbu Foal Eagle, prvu od dviju vježbi koje traju dva mjeseca, ne navodeći ukupnu brojku.

Pjongjang doživljava te manevre kao generalnu probu invazije na svoj teritorij, dok Seul i Washington tvrde da se radi o čisto obrambenim manevrima.

Sjevernokorejski čelnik u posjetu glavnom stožeru pozdravio je budnost svojih postrojbi spram američkih i južnokorejskih neprijateljskih snaga koje se spremaju za invaziju", izvijestila je službena novinska agencija KCNA.

Izdao je i naređenje svojim vojnicima da "razrade iscrpne protumjere za nemilosrdan udarac na iznenadni zračni napad neprijatelja", dodaje KCNA.

Pročitajte više