Napetost između Kambodže i Tajlanda zbog hrama

DIPLOMATSKI odnosi između Tajlanda i Kambodže jako su se pogoršali nakon objavljivanja članka u jednim kambodžanskim novinama u kojima se Tajland optužuje za otvoreno posezanje za velikim hramom na teritoriju Kambodže.

Tajlandsko veleposlanstvo zatražilo je od kamdožanske vlade da zabrani tiskanje broja dnevnika Kampuchea Thmei Daily, koji izlazi na kmerskom jeziku, a u kojem je objavljen razgovor sa ugledim tajlandskim profesorom čije je stanovište da se Kambodža mora odreći čuvenog hrama Angor Wata kao odštetu za koju su tajlandski državljani prerpjeli prije godinu dana u velikim nemirima.

Izgrede u Kamdodži u siječnju 2003. uzrokovala je izjava popularne glumice Suvanant Kongying da je "Angor Wat oduvijek bio tajlandski, te da treba biti oslobođen". Nasilje je prisililo gotove sve Tajlanđane na bijeg iz Kamdodže, a šteta na njihovoj imovini procjenjivala se na 54 milijuna dolara, dok je plaćeno samo šest.

Inače, ovo nije prvi međugranični spor između Kambodže i Tajlanda oko hramova - 1999. je tek odluka međunarodne arbitraže presudila da hram Preah Vihear ostane u Kambodži.

Pročitajte više