Naputak Kaptola: Kako pravilno moliti Boga prije sportskih natjecanja

KAKO su gotovo svi podlegli navijačkom ludilu oko Europskog prvenstva u nogometu dokazuje i posljednji broj Glasa Koncila koji donosi pravila-savjete kako se ispravno moliti Bogu u sportskim susretima.

Nogometno prvenstvo "na razini", jer ga posjećuju i političari

"Molitva na sportskom polju ne bi trebala glasiti 'Bože, daj da pobijedim', nego bi trebala biti prožeta sadržajem poput sljedećega: 'Bože, budi mi blizu svojim Duhom, da u svome sportskom življenju i u ovoj utakmici očitujem tvoju nama darovanu ljubav po Kristovu vazmu i da, po tvojoj volji, kao pobjednik ili poražen svjedočim radost tvoje pobjede nad grijehom i smrću, kako bismo živjeli u tvome zajedništvu", stoji u posljednjem broju Glasa Koncila uz napomenu da ova molitva vrijedi kako za sportaše, a tako i i za navijače.

Glas Koncila zaključuje kako sport pokazuje da ima snagu koja zahvaća ne samo politiku, gospodarstvo i kulturu, već i samu religioznost. A da je Europsko nogometno prvenstvo u Austriji i Švicarskoj uistinu na razini, službeni Kaptol zaključuje i po činjenici da se na utakmicama pojavljuju političari, zbraja se zarada, a po strani ne može ostati niti Crkva s obzirom da "žele duhovno skrbiti ne samo za nogometaše već i za navijače koji posjećuju Austriju i Švicarsku".

Borba s poganskim svijetom

Da je tome zaista tako dokazuje i činjenica kako je reprezentaciju na poziv izbornika Slavena Bilića posjetio velečasni Zlatko Sudac, koji je molio s nogometašima prije utakmice s Poljskom. Također, svojedobno je veliku pažnju u medijima imalo pismo časnih sestara iz Mostara koje su bile ponosne na nacionalnu vrstu Slavena Bilića. Štoviše, pismo je bilo potpisano s "Bog dečki", iako se kaže kako se "ime Gospodnje ne smije izustiti uzalud".

"Ako se traži isključivo pobjeda, tada je molitva zarobljena u sportskim okvirima kojima se pridaje božanski atribut. Baš su se protiv toga duha i mentaliteta kršćani u susretu s poganskim svijetom i borili", glasi zaključak u tekstu Glasa Koncila koji je, ako se gleda zadnja rečenica,  možda mogao "proći" prije utakmice s Turskom.

I.Ć.
Foto: 
hrfoto

Pročitajte više