Narančasto upozorenje za dvije regije. Vakula: Atmosfera je nestabilna

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Danas će prevladavati promjenjivo, u središnjim i istočnim krajevima i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom. U prvom dijelu dana u Dalmaciji mjestimice obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. U planinama još je ujutro moguć snijeg. Najmanje kiše na sjevernom Jadranu. 

Vjetar većinom slab, na krajnjem istoku umjeren jugoistočni u okretanju na jugozapadni. U Dalmaciji jako i olujno jugo u slabljenju i okretanju na umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16°C, na istoku i malo viša.

Zbog olujnih udara juga, obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena u srednjoj i južnoj Dalmaciji je na snazi narančasto upozorenje Meteoalarma.

Vakula: U Zadru rekordna količina kiše

U Zadru je palo 164 litara kiše po četvornom metru u zadnja 24 sata što je rekordna količina na toj mjernoj postaji otkad postoje mjerenja, otkrio je meteorolog Zoran Vakula u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Ustvrdio je kako neće dolaziti do značajnijih temperaturnih promjena, ali i istaknuo kako je za dio Hrvatske izdano narančasto upozorenje.

Prema jutrošnjim mjerenjima na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zadar Puntamika od nedjelje u 7 sati do ponedjeljka u 7 sati palo je 164 mm oborine - litre kiše po četvorome metru, što je rekordna dnevna količina oborine u ožujku, od 1961. godine, od kad postoje mjerenja na toj postaji. Štoviše, ta je količina pala tijekom manje od 12 sati. Pritom je već sada, premda je prošla tek trećina mjeseca, prema još neslužbenim podatcima, postignut i novi rekord u ukupnoj mjesečnoj količini oborine u ožujku na postaji Zadar Puntamika - od 1. ožujka do 11. ožujka u 7 sati izmjereno je čak 223 mm oborine. Dosadašnji rekord je bio 1985. godine, kad je tijekog cijelog ožujka palo 202 mm.

Istaknuo je kako su temperature još uvijek više od prosjeka za ovo doba godine. "Najviše dnevne temperature će biti u istočnoj Hrvatskoj, do 16°C, 17°C, a u središnjoj Hrvatskoj će se zadržati oko 10°C", rekao je.

"Pri tome će zapuhati vjetar, zapadni i sjeverozapadni, a na Jadranu još vjetrovitije. Na srednjem i južnom Jadranu bit će olujno jugo. Na sjevernom dijelu Jadrana puhat će sjeverozapadni vjetar", dodao je.

Vakula je naglasio kako je razlog za ovakvo vrijeme premještanje ciklone. "Temperature se pri tome neće značajnije mijenjati. Jutarnje vrijednosti od 8°C do 14°C, a poslijepodne oko 15°C, 16°C. Razlog za ovakvo vrijeme je premještanje ciklone i frontalnog poremećaja iz našeg dijela Europe", kazao je.

"Pri tome nam je došao dosta hladniji zrak nego što je bio jučer, prekjučer. U takvim okolnostima ćemo imati nestabilnu atmosferu, pljuskove praćene grmljavinom te narančasto upozorenje što znači obilnije pljuskove na srednjem i južnom Jadranu", rekao je.

Naglasio je kako se najviše temperature danas mogu očekivati na krajnjem istoku zemlje. "Najviše temperature zraka u gorskoj Hrvatskoj oko 10°C. Sjevernije 10°C do 16°C, ponegdje od 16°C do 17°C na krajnjem istoku, a na Jadranu uglavnom između 14°C i 16°C", kaže.

Prognoza po regijama

Na istoku Hrvatske promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, moguće i u obliku pljuskova. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 8 do 10°C, a najviša dnevna između 13 i 16°C.

Malo niža temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti većinom oblačno, povremeno s kišom. Vjetar uglavnom slab.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. U Lici i Gorskom kotaru promjenjivo, mjestimice s kišom, ponegdje i obilnijom. U najvišim predjelima je ponegdje moguća susnježica i snijeg. U noći i ujutro puhat će umjereno i jako jugo koje će oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 3 do 6°C, na moru između 8 i 11°C. Najviša dnevna od 10 do 13°C, uz obalu od 14 do 16°C.

U Dalmaciji promjenjivo i nestabilno s kišom i grmljavinom, osobito prijepodne, kada pljuskovi mogu biti jače izraženi, pa su mjestimice moguće bujične i urbane poplave. Puhat će umjereno i jako jugo, ujutro i olujno, koje će zatim oslabjeti i okrenuti na jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 10°C, uz obalu između 10 i 13°C, a najviša dnevna uglavnom od 14 do 16°C.

Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti kiše, mjestimice i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno, prijepodne jako i olujno jugo, prognozira HRT.

Promjenjivo do srijede

Na kopnu u utorak promjenjivo oblačno, ponegdje s kišom, pa i u obliku kratkotrajnih pljuskova. U srijedu i četvrtak djelomice sunčano, a malo kiše u srijedu još može pasti uglavnom na istoku. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni.

Na Jadranu u utorak i dalje promjenjivo, ponegdje uz pljuskove. U srijedu i četvrtak uglavnom suho te djelomice sunčano, pa i sunčanije. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Pročitajte više