Naš srednjoškolac snimio fascinantnu fotografiju, oduševio engleski opservatorij

Foto: Petar Babić

OPSERVATORIJ u Londonu Royal Observatory Greenwich svake godine objavljuje pobjednike velikog međunarodnog natjecanja u astrofotografiji, ali i uži izbor najboljih snimki udaljenih svemirskih objekata, planeta, fenomena i slično.

Među izabranim astrofotografijama ove se godine našla i snimka maglice Eta Carinae koju je snimio Zagrepčanin Petar Babić, koji je u vrijeme fotografiranja maglice imao - 15 godina. Dakle, jedan naš srednjoškolac snimio je tako lijepu fotografiju udaljenog svemirskog objekta da ju je opservatorij u Londonu objavio u tiskanom izdanju naziva “Insight Investment Astronomy Photographer of the Year”.

Eta Carinae (Petar Babić), Australija

Na natjecanje “Insight Investment Astronomy Photographer of the Year” ove su godine pristigle 4602 fotografije u 11 kategorija.

Jedna od najvećih difuznih maglica

Petar Babić sada ima 16 godina i učenik je Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Samo da spomenemo, maglica Eta Carinae (NGC 3372) je emisijska maglica u zviježđu Kobilici, a jedna je od najvećih difuznih maglica na našem nebu. Iako je sjajnija i četiri puta veća od mnogima znane Orionove maglice, manje je poznata jer se nalazi iznad južnog neba. Udaljena je od Zemlje oko 8500 svjetlosnih godina.

M8 i M20 (Petar Babić), Belišće

"Snimio sam je 24. siječnja ove godine putem internet servisa iTelescope. To je internet servis kroz koji se, pomoću uplaćivanja bodova, mogu koristiti strani i kvalitetni teleskopi. Te bodove sam već prije uplatio jer sam sudjelovao na natjecanju iz astronomije i pisao rad o detekciji egzoplaneta. Koristio sam teleskop u Australiji, a pošto mi je ostalo još nešto bodova, usmjerio sam ga prema ovoj maglici jer se nju ne može snimati iz Hrvatske", rekao je Petar Babić za Index.

M 42 (Petar Babić), Petrova gora

"S obzirom na to da se radi o jako velikoj meti, nije mi trebalo puno sati ekspozicije, preciznije bilo mi je potrebno tri sata ekspozicije da snimim ovu fotografiju. Nakon toga sam je obradio u programima Pixinsight, Photoshop i Deepskystacker", kazao je Babić.

Pitali smo ga i kako je prošao na natjecanju iz astronomije. "Bio sam treći na državnoj razini", odgovorio je.

Mjesec (Petar Babić), Španjolska

"Astrofotografijom se bavim od svoje 13. godine. Zapravo, sve je počelo s mojim zanimanjem za astronomiju. Nakon što me stric odveo na Petrovu Goru Star Party, nabavio sam svoj prvi teleskop, refraktor. Kasnije sam kupio još dva bolja teleskopa kojima i sada snimam astrofotografije", rekao je Babić.

Mladi amater astronom Petar Babić priložio nam je još neke snimke svemirskih objekata koje je uhvatio svojim teleskopom ili internetskim servisom. Fotografije su uistinu prekrasne. Želimo mu sve najbolje i još puno ovakvih uspjeha u astrofotografiji, na natjecanjima iz astronomije, ali i drugim sličnim projektima.

Pročitajte više