NASA lansilara svemirsku sondu prema plutonu

Američka svemirska agnecija NASA lansirala je u četvrtak svemirsku sondu New Horizons u prvu misiju prema planetu Plutonu kako bi istražila najudaljeniji planet Sunčeva sustava.

New Horizons je uzletio na vrhu rakete Atlas V iz Cape Canaverala na Floridi krenuvši na putovanje na kojem će preći 3 milijarde kilometara.

Uspješno lansiranje u četvrtak uslijedilo je nakon dva odgođena pokušaja prošloga tjedna, jednoga zbog lošeg vremena, a drugoga zbog nestanka električne energije.

Približno 42 minute nakon lansiranja, kad se odvoji od rakete nosača, sonda će se udaljavati od Zemlje brzinom od oko 58.000 kilometara na sat, a u blizini Jupitera ubrzat će do svoje konačne brzine od 75.600 kilometara na sat kojom će se kretati prema Plutonu.

Ovaj najbrži svemirski brod trebao bi do Mjeseca stići za devet sati, do Jupitera za nešto više od godine dana, a do Plutona za gotovo deset godina.

Sonda veličine klavira prva će izbliza snimiti Pluton, njegove satelite i Kuiperov pojas, rubno područje Sunčeva sustava.

Znanstvenici smatraju da su tijela koja se nalaze u Kuiperovu pojasu ostaci formiranja planeta Sunčeva sustava prije 4,6 milijardi godina.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više