NASA odlučila ukinuti uvredljive nadimke planeta i drugih svemirskih objekata

Objekt NGC 2392, poznat kao maglica Eskim Foto: ESA

NASA je nagovijestila da će se pridružiti pokretu za jačanje pravednosti u društvu tako što će promijeniti neslužbene i potencijalno sporne nazive koji se u znanstvenoj zajednici koriste za udaljene kozmičke objekte i sustave, poput planeta, galaksija i maglica.

Svemirska agencija je navela kako "radi na prepoznavanju i rješavanju sustavne diskriminacije i nejednakosti u svim aspektima društva i kako je postalo jasno da određeni nadimci nisu samo neosjetljivi već mogu biti i uvredljivi", piše The Guardian.

"Eskim", navodi NASA, "se smatra kolonijalnim pojmom i ima rasističku povijest."

Ukida nadimak Sijamski blizanci za par spiralnih galaksija

Svemirska agencija će također prestati nazivati par spiralnih galaksija, NGC 4567 i NGC 4568, Sijamskim blizancima.

"Ovakvi nadimci i izrazi mogu imati nepoželjne povijesne ili kulturološke konotacije", rekao je Stephen Shih iz NASA-e.

"Znanost se razvija zbog doprinosa različitih zemalja i kultura i korisna je cijeloj populaciji planeta, tako da mora biti svima dostupna“, dodao je.

Iz NASA-e su priopćili kako će ubuduće u dvojbenim slučajevima koristiti samo službene oznake Međunarodne astronomske unije (IAU). Kozmički objekti neuvredljivih naziva, poput maglice Barnard 33 (poznate po nazivu Konjska glava) zadržat će svoje nadimke.

Sporni nadimak dao poznati astronom

Britanac Frederick William Herschel bio je taj koji je par galaksija prozvao Sijamskim blizancima. Radi se o astronomu i skladatelju rođenom u Njemačkoj 1738. godine.

Herschel je također dao ime Eskim za objekt NGC 2392 koji je 1787. opisao kao "zvijezdu s prilično svijetlom sredinom, oko koje je maglica jednako raspoređena na sve strane". Dodao je kako se radi o izuzetnom fenomenu.

Herschel je proveo devet godina kategorizirajući nebeska tijela. 1802. godine objavio je katalog maglica s 2500 objekata, a 1820. s 5000 objekata. Otkrio je objekt za koji se kasnije utvrdilo da se radi o planetu Uranu. Također je prvi uočio mjesece Urana - Titaniju i Oberona, kao i Saturnove mjesece Enkelad i Mimas.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više