NASA odustala od spašavanja rovera Spirit



ZNANSTVENICI koji kontroliraju šestogodišnje putovanje rovera Spirit, koji je na Marsu zapeo u pijesku i ne uspijeva se izvući, odlučili su odustati od pokušaja njegova spašavanja.

Spirit će sada služiti kao udaljena istraživačka stanica, a ako preživi oštru zimu na Marsu, nekad mobilni robot pokušat će znanstvenicima pomoći u otkrivanju jedne od velikih tajni o jezgri Marsa -  je li tekuća kao i Zemljina ili kruta u cijeloj unutrašnjosti.

Spirit je sletio na Mars u siječnju 2004. godine i prešao gotovo 10 kilometara površine, usput prikupivši vrijedne podatke o bivšoj prisutnosti vode na planetu, kao i kemijskom sastavu kamenja. Prije deset mjeseci prošao je kroz lomljivu zemlju i pao prednjim dijelom u pijesak.

Inženjeri su pokušali uporabiti razne strategije kako bi oslobodili Spirit. Niti jedan od njihovih pokušaja nije urodio plodom, a dva Spiritova kotača već su otkazala.

Kontrola Misije sada mora manevrirati Spirit u konačni položaj, mijenjajući njegov nagib u pijesku tako da zauzme položaj koji će mu odgovarati. Na Marsu trenutno počinje jesen, a u svibnju dolazi teška zima, tako da je neophodno okrenuti solarne ploče Spirita prema ono malo sunca što je ostalo.

Ako preživi zimu, znanstvenici će Spirit iskoristiti za druge misije – proučavanje pijeska koji može dohvatiti, promatranje atmosfere i kretanja čestica prašine na vjetru. Također, moći će izvesti jedan eksperiment koji nikako nije mogao izvesti dok se kretao. Promatrajući sitne varijacije trešnje planeta dok se okreće oko svoje osi, znanstvenici se nadaju da bi Spirit mogao dati odgovor na ključno pitanje o sastavu jezgre planeta. To bi bio zaista velik uspjeh.

Pročitajte više