NASA zabilježila eko-katastrofu iz svemira: Ovo je zločin protiv čovječnosti

Foto: NASA

STANOVNIŠTVO Singapura, Malezije i Indonezije davi se u dimu uzrokovanom šumskim požarima, a koji su počeli namjernim spaljivanjem kako bi se stvorila zemljištva pogodna za proizvodnju palminog ulja. Situacija je postala toliko loša da je Indonezijska agencija za meteorologiju i klimatologiju istu nazvala "zločinom protiv čovječnosti", donosi CNN.

U tom području sada vlada kaos. Škole su zatvorene od srpnja, promet neregularan, a zabilježeno je otprilike pola milijuna slučajeva akutne respiratorne infekcije zbog udisanja dima. Što se tiče požara u dijelovima jugoistočne Azije, ovo je ljeto jedno od najgorih.

NASA-ini sateliti zabilježili su više od 117 000 šumskih požara u Indoneziji i to samo ove godine, i to prema globalnoj bazi podataka o emisijama požara, piše Guardian.

Otoci Sumatra i Indonezijski dio poznat pod nazivom Kalimantan najviše su pogođeni. Dim i smog šire se i na susjedne zemlje, pa tako posljedice osjećaju i Singapur, Malezija, Tajlad te Filipini, pa su i na tim područjima morali biti otkazani letovi, a škole zatvorene.  Smog i izmaglica su poseban problem u Borneu gdje indeksi zagađenja premašuju dozvoljene granice.

Enormne emisije ugljičnog dioksida

Emisije ugljičnog dioksida nikada nisu bile veće. Požari u Indoneziji zahvatili su šumsko tlo koje proizvodi velike količine ugljičnog dioksida, zbog gorenja tresetišta zagađenje je još jače. . Godišnje se zbog požara proizvede između 13 i 40 posto emisije ugljičnog dioksida u svijetu, a NASA je izvijestila da bi ove godine to moglo biti vrlo ozbiljno ako se ne stavi pod kontrolu.

Gotovo 40 milijuna ljudi svakodnevno udiše ogromne količine štetnih tvari iz zraka, uzrokovanih požarima. Osim što zbog njih stradavaju ljudi, stotine tisuća osoba obolijeva, požari su i velik trošak za indonezijsko gospodarstvo. Međutim, nitko oko toga previše ne brine, tvrdi Erik Meijaard, koordinator znanstvene inicijative Budućnost Bornea.

Požar koji je ove godine zahvatio Indoneziju nazvao je "najgorim ekološkim zločinom 21. stoljeća" . Procjenjuje da će državu to stajati 35 milijardi dolara, a ako se cijeli problem adekvatno ne riješi, taj iznos bi mogao narasti i na 50 milijardi dolara.

Pročitajte više