"U svakoj bolnici imamo po jednog doktora Kolaka, a dok sustav šuti, nasilje će se nastaviti"

Foto: Index

PRIJE godinu i nešto Udruga RODA pokrenula je kampanju #PrekinimoSutnju kako bi ukazala problem nasilja nad ženama prilikom poroda.

Tom su prilikom brojne žene podijelile svoja traumatična iskustva, a Ministarstvo zdravlja ekspresno je najavilo nadzor nad rodilištima. Međutim, rezultate nadzora nikad nisu detaljno objavili.

Tek je nakon tragičnog događaja u vinkovačkom rodilištu u kojem je beba Mateje Janković umrla na porodu, pokrenula lavinu događaja. Tom je prilikom Ministarstvo šturo objavilo rezultate nadzora, a proveden je i nadzor nad slučajem Mateje Janković.

Nadzorom u OB Vinkovci utvrđeno je da porod nije vođen primjereno odnosno da je došlo do propusta jer nije prepoznata tzv. fetalna patnja pa onda ni porod nije obavljen na način kako to traže pravila struke.

Mateja Janković ogorčena izjavama dr. Kolaka

Prozvani ginekolog Nikola Kolak koji je prozvan za nestručno vođenje porođaja nakon kojeg je uslijedila smrt novorođene bebe Mateje Janković, odbacio je odgovornost za smrt novorođenčeta te izjavio da bi opet postupio jednako.

Istaknuo je da ne osjeća odgovornost za smrt djeteta te da je porod vodio po savjesti ističući kako do sad nije imao incidenata. Također je naveo kako je nekome "potreban grublji kontakt".

Na intervju s doktorom Kolakom reagirala je i Mateja Janković, koja ne skriva ogorčenje zbog njegovih izjava.

"Nakon tri dana u bolnici nije izrazio sućut, nakon mjesec i pol dana nije izrazio sućut. Sad izražava sućut i svaljuje krivnju na primalje, na drugog doktora - znači samo on nije kriv. Ja ga nisam imenovala ni u jednom trenutku, ali su ga prepoznale druge žene, to je njegov problem", izjavila je Mateja Janković.

Na cijeli slučaj osvrnula se i Udruga RODA, a njihova članica, Daniela Drandić, ujedno i voditeljica programa Reproduktivna prava rekla je kako je nimalo ne čudi da će nasilnik pokušati svaliti krivicu na žrtvu.

"Dok sustav tolerira nasilje nad rodiljama, ništa se neće promijeniti"

"U svakoj bolnici imamo po jednog doktora Kolaka. Imamo situaciju da kolega ginekolog kaže svom drugom kolegi koji je ujedno i šef Hrvatske liječničke komore, da je sve u redu i onda ga ovaj krene opravdavati.

Ljudi žele transparentan proces, dok god im to ne damo imat ćemo neprestano takve slučajeve. Mi nemamo učinkoviti mehanizam, i takve stvari će se na žalost i dalje događati. Da Mateja nije izašla u javnost, možda do ovog svega ne bi ni došlo.

Kad sam razgovarala s Mateom, rekla sam joj da u slučaju da je njeno dijete živo, sve bi ovo bilo po pravilima struke. Grozno je da ona sve to iznova mora proživljavati u tako javnom prostoru, no kad sustav ne radi, mediji su jedini način da se nešto pokuša promijeniti", rekla je za Index Daniela Drandić.

Napomenula je kako se takvi porodi, kakvog je iskusila Matea, događaju svakodnevno.

"Svaki dan se skače ženama na trbuh, svaki dan ih se vrijeđa i ponižava i svaki dan se vrši nasilje nad rodiljama. Dok god sustav i kolege to toleriraju onda ništa nećemo promijeniti", zaključila je Daniela Drandić.

Podsjetimo kako je o tragičnom događaju u Vinkovcima progovorio i predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, koji je ujedno i ginekolog te radi u Petrovoj bolnici.

Stao je u obranu svog kolege, koji tvrdi da su mediji iskrivili priču o mučnim porođajima koje su doživjele žene u Vinkovcima.

HLK će raspraviti o "eventualnom pokretanju postupka"

Nakon nalaza inspekcije, Hrvatska liječnička komora na svojim je stranicama objavila kako će Povjerenstvo Komore raspraviti o eventualnom pokretanju postupka vezano uz slučaj iz vinkovačke bolnice.

"Hrvatska liječnička komora (HLK) zaprimila je izvještaj Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja o obavljenom stručnom zdravstveno-inspekcijskom nadzoru tijeka poroda rodilje M.J. u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Nadležno povjerenstvo HLK-a, Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor, razmotrit će na svojoj prvoj sljedećoj sjednici cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju te će u skladu s pozitivnim propisima donijeti mišljenje o predmetnom slučaju i po potrebi pokrenuti odgovarajući postupak", stoji na stranicama HLK.

"Uvjeren sam da će Povjerenstvo postupiti u skladu s pravilima struke i Kodeksom medicinske etike i deontologije te da će donijeti stručno i etički utemeljenu odluku. Hrvatska liječnička komora kao krovna liječnička organizacija, spremna je odgovorno se suočiti sa svim stručnim i etičkim izazovima vezanim uz obavljanje liječničke djelatnosti te donijeti odluke koje će potvrditi njenu stručnu i medicinsko-etičku vjerodostojnost", izjavio je dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Pročitajte više