FOTO, VIDEO Anarhisti u Hamburgu divljali cijelu noć, ozlijeđeno oko 200 policajaca

Foto: Getty Images

NASILJE anarhističkih aktivista na ulicama Hamburga nastavilo se i tijekom noći. Tisuće policajaca poslano je na ulice ovog njemačkog lučkog grada kako bi držalo pod kontrolom iznimno nasilne antiglobalizacijske prosvjede, u trenutku dok se u Hamburgu održava sastanak vođa najrazvijenijih zemalja svijeta, skupine G20.

Oko 200 policajaca je ozlijeđeno, a uhićeno je više od 70 prosvjednika, javljaju jutros strani mediji.

>> FOTO, VIDEO Kaos u Hamburgu: Prosvjednici okružili hotel u kojem je Melania Trump, policija traži pomoć

>> VIDEO Pogledajte ovu snimku iz Hamburga, grad izgleda kao scena iz postapokaliptičnog filma

>> CRNI BLOK Tko su anarhisti koji su Hamburg danas pretvorili u bojno polje?

Prosvjednici su palili automobile, provaljivali u trgovine, palili vatru i gađali policiju molotovljevim koktelima.

Dodatna policijska pojačanja stigla su iz cijele Njemačke, ali nisu uspjeli zaustaviti tisuće prosvjednika koji su palili grad. Više od 20.000 policajaca osiguravalo je grad tijekom četvrtka i petka: na kopnu, u vodi i u zraku. Policija je prosvjednike gađala vodenim topovima, a grupu koja je sjedeći blokirala prolaz prema mjestu održavanja summita policajci su - odnijeli.



News.au jutros piše kako je većina prosvjednika bila kreativna i miroljubiva, ali, kao i uvijek, glavnu riječ je preuzela skupina onih koji su policiju dočekali nasiljem. Tijekom noći su gorjele vatre u četvrti Schanzenviertel. Tisuće prosvjednika plesalo je na ulicama uz techno, dok su vođe razvijenih zemalja u međuvremenu uživale u koncertu klasične glazbe. Prosvjednici su s Elbe puštali pjesme Jimija Hendrixa kako bi nadglasali koncert klasične glazbe, a međunarodne vođe slušale su Beethovenovu Devetu simfoniju.

Merkel oštro osudila nasilje

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su nasilni prosvjedi neprihvatljivi.

"Razumijem mirne prosvjede. Ali nasilje koje ugrožava ljudske živote i živote samih prosvjednika, koje stavlja u opasnost policijske i ostale sigurnosne službenike, koje dovodi u opasnost stanovništvo, to mi je neprihvatljivo", rekla je Merkel.

Dobar posao policije

Sami sudionici summita kažu kako je njemačka policija odradila odličan posao brinući o sigurnosti sastanka svjetskih lidera, ali da nikad nisu vidjeli prosvjednike tako blizu skupu poput ovog u Hamburgu, prenosi ABC News.

Njemačka policija je osudila "šokantnu kriminalnu energiju i visoki potencijal nasilja".

Vatrogasci su priopćili da je 11 aktivista teško ozlijeđeno i prevezeno u bolnicu nakon što su pali s četiri metra visokog zida bježeći pred policijom. U nekoliko bolnica u gradu primljeno je preko 60 prosvjednika.


Kathleen Mueller, 56-godišnja prosvjednica iz Potsdama, kritizirala je policiju zbog, kako je rekla, "brutalnog odgovora" na pretežno mirne demonstracije. Mueller kaže da je u Hamburg došla kako bi pokušala zaustaviti "bijesni konzumerizam i rekla vođama da trebamo razmisliti o našim ekonomskim sustavima". Rekla je kako je vidjela da policija razbija mirni lanac prosvjednika i odvlači ljude.

Iako nisu prekinuli summit, prosvjednici su neki uspjeh ipak zabilježili. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble nije se pojavio u središtu Hamburga u petak kako je bilo planirano. Američka prva dama Melania Trump zbog opasnosti koju su predstavljali nasilni prosvjedi nije jučer mogla u planirani obilazak povijesnog dijela hamburške luke. Policija je zaustavila u 22 plivača Greenpeacea koji su pokušali doplivati do koncertne dvorane na obali Elbe.

 

U nasilju su ranije probušene gume na automobilima kanadske delegacije, a na mongolskom veleposlanstvu su razbijeni prozori.

Policija je vodenim topovima rastjerala prosvjednike sa stanice podzemne željeznice koja je ranije zatvorena.

Pročitajte više