"Nasilno su prosvjedovali": Policija uhitila 33 Palestinca zbog nereda kod al-Akse

Foto: FAH

NAKON dva tjedna krize oko svetog mjesta u Jeruzalemu izraelska je policija danas uhitila 33 Palestinca pod sumnjom da su nasilno prosvjedovali, a tužitelji su podignuli optužnice protiv još pet osumnjičenika zbog poticanja na nasilje.  

Među uhićenima je i sedam maloljetnika u dobi od 13 do 17 godina, a svi su iz istočnog Jeruzalema, rekla je policija.

Policija Palestince optužuje da su, među ostalim,  bacali kamenje, molotovljeve kotele, pirotehnička sredstva i blokirali ceste.

Tužitelji u Jeruzalemu su podignuli optužnice protiv pet stanovnika Jeruzalema zbog sumnje u pozivanje na nasilje protiv civila i izraelskih vlasti putem Facebooka.

Glasnogovornica Addameera, palestinske humanitarne organizacije, uhićenja je nazvala "proizvoljnim".

"Kolektivno kažnjavanje Palestinaca"

"Mi to smatramo kolektivnim kažnjavanjem Palestinaca, posebice u Jeruzalemu", rekla je.

Tijekom posljednja dva tjedna došlo je do više sukoba između Palestinaca i izraelske policije u Jeruzalemu zbog uvođenja novih sigurnosnih mjera u kompleksu oko džamije al-Aksa.

Sigurnosne mjere na svetom mjestu koje Palestinci zovu Plato džamija a židovi Brdo hama uvedene su nakon jednog od najtežih sukoba u Jeruzalemu zadnjih godina, nakon ubojstva dvojice izraelskih policajaca 14. srpnja koje su ubili napadači sakrivši oružje u kompleksu al-Akse.

Nakon toga je Izrael na ulazu u svetište postavio detektore metala.

U sukobima koji su uslijedili izraelske snage ubile su četvoricu Palestinaca a jedan je Palestinac nasmrt izbo troje Izraelaca u njihovu domu.

Pročitajte više