Otkrili smo 7 uhljeba u vrhu Fine. DORH kaže da ne može ništa dok ih netko ne prijavi

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL, Screenshot, Marko Lukunić/PIXSELL

U MANJE od mjesec dana otkrili smo sedam sumnjivo zaposlenih osoba u vrhu Fine.

Uz to smo pisali i da Fond za obnovu Vukovara, u čijem Nadzornom odboru sjedi direktor Uprave Fine Dražen Čović, već godinama obnavlja restorančić u vlasništvu Čovićeva kuma.

Mogli ste čitati i kako je kumova sestra, HDZ-ovka Milica Zebec, također nedavno zaposlena u Fini, nakon što je dobila otkaz u vukovarskom Vodovodu.

Pisali smo o šefu Fine i isplatama njegovu kumu, ali institucije ni to ne zanima

Pisali smo i da Fina odbija, čak i pod prijetnjom novčane kazne od povjerenika za pravo na pristup informacijama, reći kolike su plaće njenim šefovima i uhljebljenim direktorima. Sve je to izlazilo na našem portalu, a bilo kakvi odgovori institucija čiji je posao da se ovime bave su izostali.

DORH je najprije deset dana šutio, a onda su odgovorili da oni tu ne mogu ništa

Još prije desetak dana pisali smo DORH-u. Zvali smo ih nakon toga u više navrata. Pitali hoće li što poduzeti, namjeravaju li možda ovo malo istražiti. Pa samo oni direktori koje smo otkrili da su zaposleni bez natječaja, na plaće koje nam Fina ne želi reći, dovoljni su za kakvu akciju.

A da ne spominjemo da državi nije sumnjivo to što nam Fina uporno odbija otkriti koliko troše na reprezentaciju kod kuma šefa Uprave ili koliko su spiskali na team buildinge. O čemu smo također pisali.

>> Kum šefa Fine dobio milijun kuna za razvoj restorana iz Fonda u kojem sjedi šef Fine

Od DORH-a, koji bi trebao štititi interese države, jutros smo dobili odgovor na pitanje namjeravaju li išta poduzeti. Evo što su rekli:

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) ne postupa u predmetima prvog stupnja i nije u nadležnosti tog državnog odvjetništva provođenje izvida i istraga", napisali su iz glasnogovorništva DORH-a. Upit smo poslali i njima i USKOK-u, koji je u sklopu DORH-a.

DORH, unutar kojeg je USKOK, kaže da bi netko trebao podnijeti prijavu da bi oni mogli postupati...

Ponudili su objašnjenje kako nadležno državno odvjetništvo daje informacije o fazi postupanja u točno određenom predmetu povodom zaprimljene točno određene kaznene prijave. 

"Slijedom čega Vas pozivamo da konkretizirate svoj upit (na koju kaznenu prijavu i kojeg podnositelja i protiv kojih prijavljenih osoba, odnosno na koji predmet se odnosi Vaš upit) kako bi Vam nadležno državno odvjetništvo moglo odgovoriti s provjerenom, točnom i potpunom informacijom", dodali su.

To znači da bismo mi sad, povrh svega, morali podnijeti i kaznenu prijavu kako bi institucije reagirale. Tom logikom mogli bi nas onda tražiti i da sami održimo suđenje. 

Javili smo se i Ministarstvu financija, koje je nadređeno Fini. Od njih isto tako ni pisma ni razglednice. Zato danas donosimo pregled svega što smo u Fini otkrili ovog sunčanog rujna 2021. godine.  

Ovu su ženu nazvali i samo tako joj, bez natječaja, ponudili posao direktorice

Rujan smo počeli člankom o Ivani Žmegač, direktorici Fine zaposlenoj bez natječaja, koji je bio obvezan.

Postala je direktorica Službe prodaje i marketinga u državnoj Financijskoj agenciji tako da su je iz Uprave nazvali na telefon i ponudili joj posao. Ako nam ne vjerujete, evo njihova odgovora na pitanje kako su odabrali upravo Žmegač ako nije bilo natječaja. 

"Budući da na internom natječaju nismo pronašli odgovarajućeg kandidata, a zbog poslovne potrebe upravljanja prodajom i marketingom, kontaktirali smo gospođu Žmegač i ponudili joj ovu poziciju", stoji u odgovoru državne firme koja je, prema svom pravilniku, nakon neuspješnog internog natječaja trebala raspisati eksterni, a ne zaposliti koju god osobu želi.

>> Direktorica u Fini zaposlena bez natječaja: "Kontaktirali smo je i ponudili poziciju"

Prije nego što su je uhljebili, isto tako su joj, bez natječaja, dali stotinjak tisuća kuna za njene savjete

Nakon toga smo otkrili i da je Fina ovoj gospođi, netom prije nego što ju je zaposlila, isplatila stotinjak tisuća kuna za usluge savjetovanja. Naravno, i to je obavljeno bez natječaja i bez prikupljanja ponuda. Ustvari, iz Fine kažu da je provedeno prikupljanje ponuda i da su dobili jedino ponudu Ivane Žmegač.

>> Prije nego je Fina uhljebila ovu ženu za direktoricu, platili su joj da ih savjetuje

Bez natječaja je bila zaposlena i gđa. Margetić, i to na mjesto direktorice Službe podrške razvoju poslovanja 

12. rujna objavili smo članak o još jednoj direktorici zaposlenoj bez natječaja, koji je obvezan. Njeno je ime Agneza Margetić i uhljebljena je bila na mjesto direktorice Službe podrške razvoju poslovanja. Od nedavno ne radi u Fini. 

Pitanja koja smo poslali glasnogovorništvu bila su poprilično jednostavna za shvatiti. Glasila su: "Je li bio raspisan natječaj za direktoricu Službe podrške razvoju poslovanja, gdje je zaposlena Agneza Margetić? Ako natječaj nije bio raspisan, kako je zaposlena gospođa Margetić? Je li prije toga proveden interni natječaj? Kad je direktorica zaposlena i na koju plaću?"

Ovo je cijeli odgovor na pitanja koja ste upravo pročitali: "Gospođa Agneza Margetić više nije zaposlenica Fine, a radila je na mjestu direktorice Službe podrške razvoju poslovanja."

Fina je tu opet odbila reći je li bio natječaj i kolika joj je bila plaća

To je to. Nisu odgovorili je li bilo raspisan natječaj. Nisu rekli ni - ako nije, na koji je način direktorica zaposlena. Jesu li je nazvali i ponudili joj posao, kao ranije uhljebljenoj direktorici Žmegač? A da ne spominjemo da nisu odgovorili kada i na koju plaću. Budući da Fina očito odbija reći sve što nas zanima, možemo vam samo prenijeti ono što smo neslužbeno doznali.

A to je da je gospođa Margetić zaposlena bez ikakvog natječaja, što znači da se Uprava Fine prije njenog zapošljavanja nije ni potrudila barem formalno provesti interni natječaj za direktorsko mjesto među svojih 2750 zaposlenika, već su odmah angažirali osobu "izvana", što je protivno Kolektivnom ugovoru Fine.

>> Fina zaposlila još jednu direktoricu bez natječaja, ne žele otkriti na koliku plaću

Dražen Čović, direktor Uprave Fine, ima kuma čija je sestra, HDZ-ovka Milica Zebec, isto tako zaposlena u Fini 

Kroz ove rujanske članke objavljivali smo i kako je Fina zaposlila gospođu Milicu Zebec na rukovodeće mjesto, a to je HDZ-ovka koja je prije toga bila direktorica vukovarskog Vodovoda, gdje je dobila otkaz.

Kad ju je Fina zaposlila, u svojim zaključenim natječajima nije objavila tu informaciju. Pravdali su se da nisu to napravili namjerno. Otkrio je to Telegram još prošle godine, a mi smo doznali da je Zebec sestra kuma direktora Uprave Fine, Vukovarca Dražena Čovića.

Čović sjedi i u Nadzornom odboru Fonda za obnovu Vukovara, koji svake godine obnavlja restoran brata Milice Zebec, i to iz sredstava namijenjenih razvojnim projektima. Od Fine smo zatražili da nam kažu koliko oni troše na reprezentaciju kod kuma svoga šefa, no oni nam te podatke nisu htjeli dati. Iako mi na njih imamo svako zakonsko pravo. 

Darko Dušević zaposlen je na mjesto direktora podružnice Fine u Zadru, naravno, bez natječaja

U zadarskoj podružnici Fine pronašli smo direktora Darka Duševića. On je zaposlen na to radno mjesto bez natječaja.

>> Našli smo još jednog uhljebljenog direktora. Fina: Nemamo komentara

U kolektivnom ugovoru Fine jasno piše da on mora biti proveden za apsolutno svako radno mjesto. Da prvo mora ići interni natječaj, a onda vanjski. To su, zapravo, dva natječaja. Tako su nam potvrdili i iz Uprave Fine početkom mjeseca. E, sad tvrde drugačije. Kažu da baš za mjesto direktora zadarske podružnice nije trebao natječaj. Čudno kako je taj Kolektivni ugovor fluidan. 

Darko Dušević, čovjek koji je evidentno (a slaže se s tim i Fina) postao direktor bez natječaja, zaposlio je Matu Kožula. Naši izvori kažu da ni prije njegovog zaposlenja nije proveden interni natječaj, nego da se odmah išlo na vanjski natječaj. 

Zadarski direktor zaposlen bez natječaja je potom zaposlio HDZ-ovca s bizarnom presudom

Mate Kožul je zanimljiv jer je riječ o HDZ-ovcu koji je dobio otkaz u Gradu Zadru nakon što je postao prva osoba u Hrvatskoj osuđena za nezakonite radnje na društvenim mrežama. Naime, Kožul je dobio uvjetnu kaznu zatvora jer je kreirao lažne profile na društvenim mrežama, koristeći fotografije djevojaka koje je poznavao, da bi nudio seksualne usluge u njihovo ime, naravno, bez njihovog znanja. Presuda koja je smetala Gradu Zadru nije smetala Fini.

>> Zadraninu šest mjeseci uvjetno: Otvorio je lažne profile djevojaka na Fejsu i objavio njihove fotke

Fina GS zaposlila je manekenku koja se spominjala u aferi Mirogoj i naravno, odbijaju reći je li bio natječaj

Ovaj smo mjesec objavili i da je Fina, odnosno Finina firma zvana Fina Gotovinski servisi, zaposlila sestru uhićenog Bandićevog šefa Gradskih groblja Patrika Šegote, a ona se također uz njega spominjala u aferi Mirogoj.

Iz Fina GS-a nisu odgovorili na naše pitanje je li zaposlenju prethodio natječaj iako smo ih mi to izričito tražili. Anamaria Šegota zaposlena je na mjestu HR stručnjaka, odnosno zapošljava nove ljude u tu tvrtku.

Ne znamo kakve su njene kvalifikacije za ovaj posao jer ni to ne žele reći 

Prije toga je bila hostesa, manekenka i Miss veljače na kalendaru poljoprivredne zadruge Vrbnik. Radila je i na recepciji fitness-centra, ali i u banci.

No ono što je za ovu priču važnije jest da se spominjala u aferi Mirogoj kad su uhićeni Bandićevi suradnici - ona je sjedila u nadzornom odboru privatne tvrtke koja je dobila sve kućice na više nego sumnjivom natječaju koji je ispred Gradskih groblja provodio njen brat.

>> Fina zaposlila i sestru uhićenog Patrika Šegote, hostesu iz Bandićeve afere Mirogoj

Nakon što je Provjereno otkrilo aferu, Šegota je podnio ostavku, a onda je u srpnju ove godine i uhićen. Tad su se pojavile priče da je Milan Bandić bijesan na Šegotu upravo zbog toga što mu se dogodilo da mu sestra bude u nadzornom odboru firme za koju namještaju natječaj.

I glasnogovornica Fine koja uskraćuje odgovore zaposlena je pod čudnim okolnostima

Na naše upite poslane Fini do sad je odgovarala Irena Svalina, žena zaposlena na radnom mjestu stručnjaka za odnose s javnošću.

Recimo, kad smo pitali koliko Fina troši na reprezentaciju u tvrtki Vrške (koja pripada kumu Uprave Fine), Svalina nam je odgovorila: "Pitanja smatramo apsurdnima te se iz tog razloga na njih ne namjeravamo očitovati." Dakle, stručnjakinja za odnose s javnošću procijenila je da su troškovi reprezentacije apsurdno pitanje. Dobro. Ili kad smo pitali je li bio proveden natječaj prije nego što je zaposlen direktor Darko Dušević, odgovorila je "nemamo komentara". Iako mi nismo ni tražili komentar, već konkretan podatak.

>>I glasnogovornica Fine koja uskraćuje odgovore zaposlena je pod čudnim okolnostima

Na pitanje kolike su plaće šefovima Fine, državne financijske agencije, rekla je da to nije od javnog interesa. Prijavili smo to povjereniku za informiranje, koji je Svalini poručio da nije u pravu i da nam Fina mora dostaviti sve tražene podatke. I još uvijek to nisu učinili.

Irena Svalina je zaposlena u Finu u prosincu 2020. godine kao stručnjak za odnose s javnošću u Uredu Uprave a da prethodno nisu provedeni interni i eksterni natječaj, kako to već Kolektivni ugovor nalaže.

U njemu ne postoji opcija istodobnog raspisivanja i internog i eksternog natječaja jer bi to bilo besmisleno. Najprije bi trebao biti interni da se vidi postoji li među 3000 zaposlenih u Fini, koji su već na plaći, netko tko bi mogao obavljati taj posao, a onda bi trebao ići vanjski natječaj ako se pokaže da u Fini ne postoji nitko tko bi, u ovom slučaju, mogao odgovarati na novinarske upite.

Kod zaposlenja Irene Svaline ta se procedura nije poštovala.

...

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više