Nasmrt prebio prijatelja vojnika, ide u zatvor. "Priznao je i sve detaljno objasnio"

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

SUDAC istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar odredio je jednomjesečni istražni zatvor za 20-godišnjeg M.K., koji je u subotu u Požegi nasmrt pretukao 21-godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske Jakova Bočkaja. On je jutros preminuo.

>> Novi detalji: Vojnik i prijatelj bili su zajedno vani. Krenuli su kući i posvađali se

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom. Razlog za određivanje istražnog zatvora je mogućnost štetnog utjecaja na svjedoke", rekao je nakon zatvorenog istražnog ročišta sudac Vidmar, zamjenik predsjednice Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

Nakon ročišta na Županijskom sudu okrivljenikova odvjetnica po službenoj dužnosti Anita Pezer najavila je da će uložiti žalbu na određivanje istražnog zatvora. "Okrivljeni je tijekom davanja iskaza detaljno objasnio sve okolnosti slučaja i s obzirom na to u pravnom smislu smatram da nema razloga za određivanje istražnog zatvora. U roku od tri dana ćemo uložiti žalbu te ćemo detaljno istaknuti sve okolnosti zbog kojih nije bilo razloga za određivanje istražnog zatvora", izjavila je Pezer.

"Priznao je počinjenje djela koje mu se stavlja na teret", rekla je odvjetnica za Danas.hr.

 

Nije prijavljen za ubojstvo. Prijeti mu od 3 do 15 godina zatvora

Osumnjičeni 20-godišnjak je u subotu oko 2:15 na parkiralištu na Trgu Svetog Trojstva u Požegi nakon kraće verbalne prepirke fizički napao 21-godišnjeg mladića, pripadnika Hrvatske vojske. Prema rezultatima istrage Policijske uprave požeško-slavonske, osumnjičeni je žrtvi zadao više udaraca u glavu, nakon kojih je 21-godišnji mladić pao na tlo. Napadač je potom žrtvu udario još nekoliko puta. Ozlijeđeni 21-godišnji pripadnik HV-a prevezen je u Opću županijsku bolnicu Požega, gdje je zbog teških ozljeda jutros umro.

Dvadesetogodišnji napadač je osumnjičen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim ishodom, a istražni zatvor zatražilo je Županijsko državno odvjetništvo zbog mogućeg utjecaja na više svjedoka, rekao je ranije danas zamjenik županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu Egon Ljubičić.

Napadaču prijeti od 3 do 15 godina zatvora.

Mladi vojnik i napadač bili su prijatelji, igrali su nogomet zajedno. "Bili su nerazdvojni"

Portal Požega.eu objavio je kako su dvojica mladića bili dugogodišnji prijatelji koji su praktički odrasli zajedno i da su te noći bili u zajedničkom izlasku. O motivima premlaćivanja još se uvijek ne zna ništa.

Preminuli vojnik Jakov Bočkaj

"Zajedno su odrastali od malih nogu, samo godinu dana su razlike. Družili su se, dijelili dobro i zlo. Nerazdvojni su bili", u nevjerici za portal prepričavaju mještani. M.K. i pretučeni Jakov dijelili su i travnjak nogometnog kluba za koji su obojica igrali, trenirali i odlazili na njegove utakmice.

>> Golema tuga zbog smrti mladog vojnika. Premlatio ga je prijatelj s kojim je odrastao

Prijatelji pretučenog mladića iz osnovne i srednje škole, sumještani i suigrači iz nogometnog kluba su u šoku. Kazali su da je bio jako dobar dečko. Požega.eu objavio je i da je Jakov ostao u Hrvatskoj vojsci, dok su ostali članovi obitelji otišli raditi u Njemačku. Nakon vijesti o premlaćivanju svog sina roditelji su se vratili u Hrvatsku. 

Povodom smrti mladog vojnika oglasili su se ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj, te izrazili sućut obitelji i prijateljima.

MORH je ranije objavio kako je na parkirališnom prostoru Trga Svetog Trojstva oko 2:25 u noći 15. travnja 2023. godine mladić pronađen u besvjesnom stanju. Naveli su i kako je tijekom događaja pripadnik HV-a bio izvan službe.

Napadač pred policijom glumio da je samo prolaznik, pravio se da želi pomoći

Podsjetimo, kako je javio Dnevnik Nove TV, brutalan napad su snimile nadzorne kamere. Radilo se, kako navode, o brutalnom cipelarenju, odnosno o višestrukim i snažnim udarcima nogom u glavu mladog vojnika, koji je u jednom trenutku ostao bez svijesti. 

Nakon toga se napadač udaljio s tog mjesta, a vojnik je ostao ležati. Nova TV doznaje i kako je policija nedaleko od mjesta napada zatekla 20-godišnjeg osumnjičenika, koji se pravio da ne zna što se dogodilo i da im želi pomoći. 

Vojnik i prijatelj bili su zajedno vani. Još se ne zna motiv

Zamjenik načelnika požeške policije Dalibor Bauer rekao je večeras da su se nasmrt pretučeni 21-godišnji pripadnik HV-a Jakov Bočkaj i 20-godišnji napadač poznavali i zajedno su bili u izlasku, nakon kojeg je došlo do verbalne prepirke, a zatim do fizičkog napada koji je rezultirao smrću vojnika.

"Činjenica je da su se počinitelj i žrtva poznavali i da su bili zajedno u izlasku. Zajedničkim dolaskom do vozila došlo je do verbalne prepirke te nakon toga do fizičkog napada na žrtvu", izjavio je u Dnevniku Nove TV zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske.

Policijska patrola je u redovitom obilasku naišla na žrtvu na tlu i nekoliko građana oko nje na području trga u središtu Požege, rekao je Bauer.

"Tu je bio i počinitelj, ali policija u tom trenutku nije imala informaciju o tome tko je počinitelj", dodao je Bauer. Nakon što je policija pregledala snimke nadzornih kamera, M.K. je uhićen nekoliko sati kasnije.

"Još se ne može govoriti o motivima i o tome što je 20-godišnji počinitelj iskazao jer je to dio policijskih izvida i kasnije dokaznog materijala", rekao je Bauer. "Ne vidimo nekakav velik razlog zbog kojeg je trebalo doći do ovakvog sukoba, osobito do ovako teških posljedica. Prema onome što smo do sada utvrdili, to ne upućuje da se moglo raditi o nekakvom ozbiljnom verbalno-fizičkom sukobu, ali su posljedice najteže koje su mogle biti", rekao je.

Pročitajte više