Našom galaksijom juri mnogo više odbjeglih tamnih planeta nego što se mislilo

Foto: NASA

KADA razmišljamo o planetima, obično nam na pamet padnu Mars, Jupiter ili neki drugi planet unutar našeg Sunčevog sustava. No oni nisu jedini u našoj galaksiji. Osim što postoje druga nebeska tijela koja se okreću oko drugih sunaca, postoje i takozvani odbjegli planeti (poznati i kao međuzvjezdani planeti ili planeti siročad) koji ne pripadaju nijednoj zvijezdi.

Oni sami putuju kroz galaksiju i nisu obasjani nijednom zvijezdom. Za te planete nema dana i noći, već samo vječan mrak.

Ne možemo ih vidjeti

Već smo prije znali za njihovo postojanje, no znanstvenici su sada otkrili da ih u našoj galaksiji ima mnogo više nego što se prije mislilo. Prema najnovijoj računalnoj simulaciji, u našoj Mliječnoj stazi moglo bi ih biti na milijarde, piše Science Alert.

Naime, popisati sve te odbjegle planete je jako nezgodan posao jer oni nisu zvijezde i ne sjaje poput našeg Sunca te ih je skoro pa nemoguće uočiti. Znanstvenici su stoga morali razraditi neku drugu metodu njihova otkrivanja.

Tako su prošle godine uočili dva odbjegla planeta jer su primijetili da njihova gravitacija zakrivljuje svjetlost iza njih, a sveukupno su ih primijetili 20. S obzirom na to da su zabilježili 3917 planeta u drugim planetarnim sustavima, ova brojka uočenih međuzvjezdanih planeta bila je vrlo mala.

Srce Orionove maglice

Kako bi preciznije izračunali koliko bi odbjeglih planeta moglo biti u našoj galaksiji, astronomi sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj osmislili su sofisticiranu matematičku simulaciju skupine mladih zvijezda u srcu Orionove maglice.

U simulacijski model stavili su pet stotina zvijezda nalik našem Suncu, a svaka od njih imala je četiri, pet ili šest planeta u svojoj orbiti. Dakle, sveukupno je u tom modelu bilo 2522 planeta.

Od tih planeta, njih 357 (16,5%) postalo je siročad, odnosno u periodu od 11 milijuna godina nakon svog formiranja prestali su biti dio nekog sunčevog sustava.

Nekolicina od 357 planeta ostala je unutar skupine zvijezda, pet ih je zarobio drugi planetarni sustav, ali većina planeta, njih 282, napustila je skupinu i lutala svemirom.

Ako se brojka od 16,5% preslika na našu Mliječnu stazu, ispada da unutar nje juri najmanje 16,5 milijardi odbjeglih planeta.

Planet 9

Čak postoji mogućnost da je u našem Sunčevom sustavu bio još jedan planet, ali je u nekom trenutku odletio svojim putem. Naime, neki znanstvenici smatraju kako je sudar s međuzvjezdanim planetom uzrokovao čudnu nagibnu os Urana. Također je moguće da je misteriozan Planet 9 zapravo odbjegli planet koji je uhvatila gravitacija našeg Sunca.

Naravno, ovi rezultati nisu konačni jer se radi samo o dvije računalne simulacije, no znanstvenici iza studije smatraju kako te simulacije ipak ukazuju na to da u našoj galaksiji ima mnogo više lutajućih planeta nego što se prije mislilo.

Pročitajte više