Nastavljaju se sukobi Iračana i koalicijskih snaga

IRAČKI gradovi Fallujah, Ramadi, Nasiriyah, Kut, Amara i Bagdad i u utorak su ponovno poprišta sukoba između naoružanih Iračana i koalicijskih snaga pod američkim vodstvom.

U nekoliko šiitskih gradova i u šiitskom području Bagdada pristaše radikalnoga vođe Moqtade al-Sadra kojega su Amerikanci proglasili "odmetnikom" nastavljaju se šiitski prosvjedi koji su počeli protekli vikend kad su mirne demonstracije prerasle u nasilje.

Fallujah je doživjela noć neprestanih sukoba između iračkih i američkih snaga: dvojica su Iračana poginula, a petnaestero je ljudi ranjeno.

Američke snage u ponedjeljak su uvele policijski sat i zatvorile grad čime su reagirale na napad izveden u srijedu kad su poginula četvorica američkih civila čija su mrtva tijela napadači vukli ulicama te na kraju objesili s mosta nad Eufratom.

Glasnogovornik američke vojske u utorak je izjavio da su u noći s ponedjeljka na utorak u sukobima u zapadnome dijelu Bagdada i u zapadnoj pokrajini Anbaru u kojoj su i Fallujah i Ramadi ubijena sedmorica američkih vojnika.

Južno od Bagdada, u Nassiriyi, u sukobima je ubijeno 15 Iračana a ranjeno 12 talijanskih vojnika.

U ponedjeljak su četvorica američkih vojnika poginula u dvama odvojenim napadima u Anbaru, objavili su predstavnici vojne i civilne policije.

Pročitajte više