Nastavljaju se sukobi u Sudanu. Pokopano 180 neidentificiranih tijela

Ilustracija: EPA

ZBOG borba koje ne prestaju u Sudanu volonteri su bez identifikacije pokopali 180 tijela koja su izvukli s područja sukoba u Kartumu i Darfuru, priopćio je u subotu sudanski Crveni polumjesec. U Sudanu od 15. travnja krvavi rat vode vojska generala Abdela Fataha al-Burhana i paravojska Snage za brzu potporu (FSR) generala Mohameda Hamdana Dagala.

U sukobu je poginulo više od 1800 ljudi, a više od milijun i pol je izbjeglo i raseljeno. Sukob i dalje bjesni unatoč potpisivanju nekoliko primirja koja se na terenu neprestano krše. U takvim prilikama 102 tijela su bez identifikacije pokopana na groblju Al Šegilabu južno od Kartuma i 78 u Darfuru, navodi Crveni polumjesec u priopćenju.

Dogovor o zaštiti civila

Premda su vojni zapovjednik i njegov pomoćnik koji mu je postao suparnik mnogo puta obećali da će štititi civile i osigurati humanitarne koridore, volonteri Crvenog polumjeseca, uz pomoć Međunarodnog odbora Crvenog križa, imaju teškoća u izvlačenju tijela "zbog sigurnosnih ograničenja".

Pregovori izaslanika dviju sukobljenih strana organizirani u Džedi, na Crvenom moru, iznjedrili su načelni dogovor o "zaštiti civila" i o tome da humanitarni djelatnici mogu "prikupljati, popisivati i ukapati mrtve u suradnji s nadležnim vlastima". No koridori obećani u okviru teoretskog primirja postignutog uz posredovanje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije nisu se konkretizirali. 

Problem s bolnicama

Unatoč najavi američkih sankcija protiv vojske i paravojnih snaga, borbe teškim oružjem svakodnevno odnose žrtve, pljačka se nastavlja, a broj raseljenih neprestano raste. U Kartumu civili nemaju vode i gotovine, a svako malo nestaje struje. Bolnice u ratnim zonama ne rade punim kapacitetom ili uopće ne rade. 

Situacija je još teža u Darfuru, uz granicu s Čadom, i mogla bi se pogoršati s dolaskom kišnog razdoblja, koje je u Sudanu sinonim za malariju, prehrambenu nesigurnost i pothranjenost djece. Darfur, gdje živi četvrtina sudanskog stanovništva, nije se oporavio od strašnog dvadesetogodišnjeg rata u kojemu su poginule stotine tisuća ljudi, a dva milijuna su raseljena.

Pročitajte više

 

Pročitajte više