Nastavljeno suđenje Srbima optuženima za zločine u Lovasu

PRED Vijećem Županijskog suda u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv 17 optuženih Srba pod sumnjom da su u tijeku listopada, studenog i prosinca 1991. kao pripadnici tzv. teritorijalne obrane i četničkog odreda "Dušan Silni" u Lovasu na vukovarskom području počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva te protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Suđenju jedino nazoči optuženik Ilija Vorkapić, a ostalima se sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

Danas su iskaze dala trojica novih svjedoka. Svjedok Đuro Filić potvrdio je kako je u vrijeme srpske okupacije u Lovasu osim prvooptuženoga Ljubana Devetaka vidio i još neke optuženike. Prvooptuženi Devetak jednom prigodom mu je kazao kako je on za sve njih "i predsjednik Općine i direktor Zadruge i predsjednik Mjesne zajednice". Svaki Hrvat u Lovasu morao je na nadlaktici nositi bijelu vrpcu, a na ulaznim vratima u dvorište imati bijeli stolnjak, rekao je Filić, dodavši kako je prije nego je napustio Lovas kod otpuženog Devetaka morao potpisati da se odriče svoje imovine u Lovasu, za što mu je isplaćeno tadašnjih 20 tisuća dinara.

Po riječima svjedoka Pavla Muića, Hrvati u Lovasu bili su u tijeku srpske okupacije stalno napadani, batinjani i mučeni. Sin svjedoka Ivan Muić teško je ranjen u minskom polju u koje je 18. listopada 1991. pod prisilom odvedena veća skupina lovaskih Hrvata. U minskom polju tada su ubijene 24 i teško ozlijeđeno 15 osoba.

Svjedokinja Branka Grković izišla je iz Lovasa u početku ožujka 1991. "Po pričanju moje majke u Lovasu je za vrijeme rata bilo vrlo strašno", kazala je Branka Grković i dodala kako je u Lovasu srušena kuća njezina oca da bi se na zemljištu, na kojem se nalazilo, izgradila pravoslavna crkva.

Saslušanjem svjedokinje Branke Grković prekinuta je glavna rasprava, koja se nastavlja 25. veljače saslušavanjem novih svjedoka.

Pročitajte više