NATO dolazi u pomoć KFOR-u na sjever Kosova, Beograd pozvao Srbe da ostanu na barikadama

SRPSKI mediji javljaju da će sljedećih dana na Kosovo u pomoć snagama KFOR-a doći i NATO. Naime, KFOR je danas zatražio pojačanje na Kosovo, koje mu je i odobreno.

Glasnogovornica NATO-a Carmen Romero rekla je u Bruxellesu da će sljedećih dana doći do raspoređivanja dodatnih vojnika. U NATO-u se neslužbeno doznaje da se radi o oko 700 vojnika, 600 Nijemaca i 100 Austrijanaca, javlja RTS.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je nešto ranije obišao kosovske Srbe na barikadama na sjeveru Kosova u Rudaru i pozvao ih da ondje i ostanu, ali ne podliježu provokacijama. "Ovo nije geto, ovo je Srbija, hoćemo da se ljudi slobodno kreću", rekao je, ali i upozorio ljude da ostanu jedinstveni i mirni.

Također je reagirao na tvrdnje predstavnika KFOR-a da se na barikadama nalaze "srpski snajperisti i drugi naoružani ljudi", rekavši da nije vidio naoružane ljude, ali istaknuvši da "ekstremisti postoje sa svih strana". Najbolji put za smirivanje ekstremnih struja je, smatra, dijalog.

"Ne smijemo dopustiti da na ovim prostorima ikada zaživi kosovska država", poručio je srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović na barikadama. Njegove riječi ispraćene su burnim aplauzom.

KFOR ne dopušta nikakav prijevoz robe preko Jarinja

Jutros je KFOR zabranio prelazak vozilima koja prevoze bilo kakvu vrstu robe, ogrjev, namirnice pa čak i lijekove, na administrativnom prijelazu Jarinje

Vozači su za B92 rekli da su im američki vojnici rekli kako imaju naredbu zabraniti prelazak vozila natovarenih robom. Prelazak je dopušten samo osobnim automobilima bez tereta.

Na prijelazu Brnjak, kojega kontroliraju francuski, marokanski i austrijski vojnici, nema tako rigorozne kontrole. Kako je Tanjugu rečeno, onuda su u manjim vozilima jutros bez problema dovezeni kruh i mlijeko iz Srbije.

Na svim barikadama na sjeveru Kosova, gdje Srbi sedam dana blokiraju sve putne pravce prema administrativnim prijelazima Brnjak i Jarinje, prošla noć je protekla mirno. Kosovski Srbi su proveli osmu noć na barikadama u mjestima Zupče u općini Zubin Potok, na putu prema prijelazu Brnjak, kao i u Rudaru u općini Zvečan i u Leposaviću na putu koji vodi prema prijelazu Jarinje.

Sigurnosne mjere na Kosovu na najvišoj mogućoj razini

Na Kosovu su noć proveli i predstavnici vlasti Srbije - ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i savjetnik srpskog predsjednika Jovan Ratković, koji bi danas, kako se očekuje, trebali da nastaviti razgovore sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Billerom.

U međuvremenu Priština ne želi pregovarati sa Srbijom. Kosovo je jučer  mobiliziralo svoje obavještajce i odlučilo podići mjere sigurnosti na najvišu moguću razinu kako bi se uspostavila vladavina reda i zakona širom teritorija Kosova.

Kako je javio prištinski dnevnik, jučer su dane preporuke organima državne sigurnosti kako bi se osigurale mjere uspostave zakona u skladu s važećim Ustavom. Riječ je o kosovskim sigurnosnim snagama i agencijama, kosovskoj policijskoj službi te obavještajnim službama, koje bi trebale zajednički raditi na osiguranju "pune provedbe zakona na cijelom teritoriju Kosova".

IJF: Smjernice ekonomskog razvoja Kosoričine vlade nemaju temelja ni u zakonu ni u realnosti

Pročitajte više