NATO i Rusija razmijenili informacije o vojnim vježbama

Foto:

NATO i Rusija su uoči ruskih vojnih vježbi koje su zabrinule baltičke države i Poljsku, postigli dogovor da će izbjegavati bilo kakav rizik od potencijalnog sukoba tijekom svojih manevara, kao i da će unaprijed izmjenjivati informacije. Dvije strane imale su "otvoren" razgovor u Bruxellesu u okviru Vijeća NATO-Rusija, odbora za dijalog na diplomatskoj razini, istaknuo je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Ruska strana je na zahtjev NATO-a tijekom sastanka otkrila broj vojnika, plovila i zrakoplova koji će sudjelovati na vojnoj vježbi "Zapad" koja će se održati u rujnu ove godine u blizini poljsko-litavske granice, naglasio je Stoltenberg.

"Od velikog je značaja što smo danas unaprijed razmijenili informacije o nadolazećim vježbama", rekao je Stoltenberg, dodavši da je NATO informirao rusku stranu o vježbi "Trident Javelin" koja će se isto održati ove godine.

Ipak, Stoltenberg je upozorio, s obzirom na iskustvo, da bi na vježbama mogao sudjelovati i veći broj vojnika od službeno najavljenog.

Vilnius kaže da očekuje sto tisuća ruskih vojnika u vježbi "Zapad".

Pročitajte više