NATO je bio naivan u odnosima s Rusijom, kaže španjolski premijer

Foto: EPA

NATO je bio naivan u svojim odnosima s Rusijom u proteklim godinama, rekao je španjolski premijer Pedro Sanchez danas za CNN.

Govoreći na summitu NATO-a u Madridu, Sanchez je rekao da NATO "šalje jasnu poruku Putinu", a to je da će podržati Ukrajinu i da su spremni podržavati je sve "dok ruske snage ne napuste njezin teritorij i počnu poštovati ukrajinski teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet".

"Mislim da je važno poslati poruku jedinstva i odlučnosti međunarodne zajednice, a naročito saveznika u NATO-u i, naravno, skupine G7, kako bismo omogućili povratak u scenarij u kojem različite zemlje - u ovom slučaju Rusija - poštuju međunarodni poredak baziran na pravilima, koji je na udaru zbog ovog užasnog rata u Ukrajini", dodao je španjolski premijer.

"Danas smo definirali Rusiju kao stratešku prijetnju"

Sanchez je pozdravio odluku Turske o podršci Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO, kazavši da "Švedska i Finska ne ulaze u NATO kako bi proširile svoje teritorije, nego da bi obranile svoje vrijednosti, svoje demokracije i, naravno, međunarodni poredak baziran na jasnim pravilima".

Na pitanje je li 2010. bila pogreška smatrati Rusiju "strateškim partnerom", Sanchez je rekao da je NATO "pokušao dati priliku Rusiji i Putinu".

"No, moguće je da smo tijekom proteklih godina bili naivni u odnosima s Rusijom. Sad vidimo ekspanzionističko i imperijalističko ponašanje Putina i njegovog režima, to je neprihvatljivo", rekao je španjolski premijer.

"Mislim da je važno da smo na ovom summitu u Madridu definirali Rusiju kao stratešku prijetnju saveznicima te smo ujedno definirali sredstva i instrumente koje ćemo angažirati kako bismo odgovorili na tu globalnu prijetnju", rekao je Sanchez.

Pročitajte više