NATO OSTAJE ZADUŽEN ZA MIROVNE MISIJE NA BALKANU

Zapovjednik Južnog krila NATOa (AFSOUTH) američki admiral Gregory Johnson izjavio je u utorak kako ne postoje naznake da bi Europska unija uskoro od Sjeveroatlanstkog saveza mogla preuzeti mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini. L

Na konferenciji za novinstvo održanoj tijekom jednodnevnog posjeta Sarajevu, admiral Johnson je kazao kako nikakva odluka o tome da bi NATO neku od misija na Balkanu mogao prepustiti drugoj organizaciji nije donesena.

Ministri obrane Francuske, Njemačke i Austrije prošlog su tjedna u odvojenim prilikama nagovjestili kako bi EU mogla preuzeti zapovjedništvo nad snagama SFOR-a u BiH tijekom 2004. ili najkasnije početkom 2005. godine.

"NATO ovdje ima veoma jasan mandat i njegova provedba se analizira svakih šest mjeseci", kazao je Johnson koji je kao zapovjednik Južnog krila NATO-a sa sjedištem u Napulju izravno zadužen za operacije Alijanse koje se vode na Balkanu.

Njegov posjet BiH dio je redovitih konzultacija i provjera stanja u regionu gdje NATO upravo provodi vježbu pod nazivom "Dinamični odgovor 2003" čiji je cilj ispitati mogućnost brzog reagiranja u kriznim situacijama.

Johnson je novinarima kazao kako ta vježba znači jasno upozorenje svima onima koji bi probleme još uvijek rješavali silom.

On je pojasnio kako NATO stanje sigurnosti u ovom dijelu Europe promatra kao regionalno pitanje jer stanje na Kosovu donekle utječe o na stanje u BiH.

Komentirajući nedavne sukobe u Makedoniji, zapovjednik Južnog krila NATO-a ocijenio je kako je rječ o zakonitim operacijama što su ih povele makedonska vojska i policija u pokušaju da onemoguće kriminalne skupine.

U tom konkretnom slučaju, ocijenio je američki admiral, kriminalci su se ponovo pokušali predstaviti kao borci za slobodu.

Admiral Johnson potvrdio je kako se u sjedištu NATO-a trenutačno razmatra nekoliko različitih planova premještaja postrojbi Saveza unutar europskog kontitenta.

Glavni zapovjednik NATO-a u Europi general James Jones, kako je pojasnio admiral Johnson, razmatra nekoliko modela transformacije koji bi Savezu omogućili učinkovitiji odgovor na nove sigurnosne izazove.

Potencijalna krizna područja sada se nalaze na Istoku i na Jugu pa je sukladno tome potrebno razmotriti kako je tamo moguće pravodobno reagirati.

Admiral Johnson je potvrdio kako će pripadnici snaga NATO-a u BiH nastaviti tragati za osobama osumnjićenima za ratne zločine.

On je istaknuo kako će ta potraga trajati "koliko god je potrebno" da bi se osumnjičeni priveli pravdi.

(Hina) rm rb

Pročitajte više