NATO: Potpora Ukrajini ostaje ista bez obzira na rat Izraela i Hamasa

Foto: Profimedia

Članice NATO-a potvrdile su danas punu potporu Ukrajini, koja nije izgubila na intenzitetu zbog sukoba na Bliskom istoku.

"Potvrđena je spremnost i podrška Ukrajini, bez obzira na sukob na Bliskom istoku. Dapače, ta podrška ništa nije izgubila na intenzitetu", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

"Nismo se umorili od potpore Ukrajini"

Sličnu poruku uputio je i američki državni tajnik Antony Blinken, koji tvrdi da se saveznici nisu umorili od potpore Ukrajini, što se u posljednje vrijeme često spominje. 

"Mi moramo podupirati Ukrajinu i to ćemo i nastaviti. Svaka članica NATO-a je izrazila čvrstu i trajnu potporu Ukrajini", rekao je Blinken.

On je rekao kako očekuje da će američki kongres u sljedećih nekoliko tjedana odobriti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnoj pomoći Ukrajini.

Prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina

Danas je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu održan prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina, čime se međusobni odnosi podižu na višu razinu. Ukrajinu je predstavljao ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji je istaknuo da njegova zemlja neće odustati od oslobađanja teritorija koji je okupirala Rusija.

"Naš strateški cilj, Ukrajina u granicama iz 1991. koja uključuje i Krim, ostaje nepromijenjen", rekao je Kuleba prije početka sastanka. Istaknuo je da njegova zemlja ne traži izravno uključivanje Amerikanaca i Europljana na bojnom polju, nego pomoć kako bi se mogli boriti protiv ruskog agresora.

"Tu se ne radi samo o sigurnosti Ukrajine nego o sigurnosti cijele euroatlantske regije", dodao je ukrajinski ministar.

Pročitajte više