Navalni ide u zatvor na više od dvije godine. Zapad: Rusija će za ovo odgovarati

Foto: EPA

ALEKSEJ NAVALNI, glavni ruski opozicijski političar i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, na moskovskom je sudu osuđen na više od dvije i pol godine zatvora, javljaju ruski mediji.

Osuđen je za kršenje uvjetne kazne za slučaj navodne pronevjere iz 2014., i to na izvornu kaznu od tri i pol godine, no kako je u zatvoru već proveo manje od godinu dana, sada će u zatvor na gotovo 2 godine i osam mjeseci. 

Uhićen kad se vratio iz Njemačke gdje se liječio nakon trovanja novičokom

Moskovski sud je presudio da se Navalni nije redovito javljao, kako je bilo propisano uvjetima za puštanje na uvjetnu slobodu, a njegovi su razlozi za to nejavljanje proglašeni nedovoljnima.

Navalni je odbacivao optužbe da je prekršio uvjetnu kaznu. 

Policija je već izašla na moskovske ulice na kojima se očekuju novi prosvjedi.

Navalni, istaknuti kritičar predsjednika Vladimira Putina, stavljen je u pritvor na 30 dana nakon što je uhićen 18. siječnja u zračnoj luci. Navalni se tada vratio u Rusiju poslije liječenja u Njemačkoj, prvi put otkad je u kolovozu prošle godine otrovan novičokom.

Zapadne države pozvale su na njegovo oslobađanje, kao i deseci tisuća prosvjednika diljem Rusije u subotu. Navalni se u četvrtak pred sudom pojavio videolinkom, tražeći svoje oslobađanje i odbivši "apsurdne" optužbe koje su mu ruske vlasti navodno pripisale iz političkih razloga.

"Nećemo nikad dopustiti ovim ljudima da otmu i ukradu našu državu. Da, brutalna sila je sada na vašoj strani. Možete mi staviti lisice, no to neće trajati zauvijek", kazao je Navalni. 

Ruska policija masovno uhićivala prosvjednike

Zbog uhićenja Navalnog izbili su veliki prosvjedi u Rusiji. Na posljednjem prosvjedu u nedjelju ruska policija je blokirala središta više gradova, a EU i SAD izrazili su žaljenje i osudili primjenu sile i brutalno postupanje prema demonstrantima. 

Prema organizaciji OVD-Info, specijaliziranoj za praćenje prosvjeda, najmanje 4407 ljudi je privedeno u 85 gradova, uglavnom u Moskvi (1357) i Sankt Peterburgu (950).

Uhitili su i suprugu Alekseja Navalnog Juliju Navalnaju. Policija ju je privela kada se pridružila skupu u Moskvi, ali je u međuvremenu oslobođena.

Sindikat ruskih novinara navodi da je uhićeno najmanje 60 novinara.

Zbog masovnih uhićenja na prosvjedima Rusiju su žestoko kritizirale i Europska unija i Sjedinjene Države. 

Zapad traži da ga se oslobodi

SAD, Europska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka zatražile su od Moskve da odmah oslobodi Navaljnog, a američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će se Washington koordinirati sa saveznicima.

Kremlj je osudio miješanje u unutarnja pitanja a ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je pozive za oslobađanje Navalnog. 

"Ne miješajte se u unutarnja pitanja suverene zemlje. I savjetujemo da se svako bavi svojim problemima", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

SAD su izrazile duboku zabrinutost nakon osude, pozivajući na "hitno i bezuvjetno oslobađanje Navalnog".

"Usko ćemo surađivati s našim saveznicima i partnerima kako bi Rusija odgovarala za nepoštivanje prava svojih građana", naveo je američki državni tajnik u priopćenju. 

"Ponovo upućujemo poziv ruskoj vladi da odmah i bezuvjetno oslobodi Navaljnog, kao i stotine drugih ruskih građana nepravedno uhićenih posljednjih tjedana kada su koristili svoja prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja", dodao je.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je također na hitno oslobađanje Alekseja Navalnog, rekavši da je presuda suprotna ruskim međunarodnim obvezama u vezi s pravnom državom i temeljnim slobodama.

Velika Britanija pozvala je na "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje" Navalnog, kao i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Litva i Latvija, članice EU-a, pozvala su Europsku uniju da odredi sankcije Rusiji zbog presude Navalnom.

 

Pročitajte više