Ne mora platiti 30.000 kuna: Varaždinski sud ukinuo presudu protiv Daria Krešića

Screenshot: YouTube

OSVRĆUĆI se na presudu Županijskog suda, koji je u četvrtak ukinuo presudu protiv Daria Krešića kojom mu je bilo naloženo da plati 30.000 kuna jer je javno govorio o svom iskustvu diskriminacije, lezbijska grupe Kontra upozorila je kako je, budući da osobe u pravilu zbog straha ne prijavljuju diskriminaciju, osobito važno na koji način državne institucije tretiraju prijavljene slučajeve diskriminacije.

"Dario Krešić, kojem je Fakultet organizacije i informatike po nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Varaždinu u međuvremenu dužan isplatiti 75.000 kuna zbog pretrpljene diskriminacije, prva je osoba u Hrvatskoj koja se usudila prijaviti diskriminaciju na temelju spolne orijentacije. Imajući u vidu trenutno stanje u društvu i činjenicu da osobe u pravilu ne prijavljuju diskriminaciju iz straha od gubitka radnog mjesta, straha od nemogućnosti ponovnog pronalaženja posla, te straha od nasilja, osobito je važno na koji način državne institucije tretiraju slučajeve koji budu prijavljeni", poručuje Kontra u priopćenju.

Ističući da je sud u cijelosti prihvatio žalbu Daria Krešića, te umješača u postupku Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, iz Kontre naglašavaju da Ured ovih dana u Hrvatskom saboru doživljava napade.

"Takvi napadi su napadi na nezavisno tijelo koje je dosljedno obavljalo svoj posao vezano za zaštitu žrtava diskriminacije na temlju spola i spolne orijentacije i provedbu anti-diskriminacijskog zakonodavstva proteklih godina. Slučaj Daria Krešića samo je jedan od brojnih slučajeva diskriminacije na kojima je radio Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, nadgledajući rad institucija i sudjelujući kao umješač u postupku", podsjeća Kontra.

Posebno naglasivši prepruke UN Odbora za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena vezano za osnaživanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zatražili su od Hrvatskog sabora da usvoji Izvješće Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i afirmira rad tog važnog i stručnog tijela. 

Profesori se ispričali Krešiću

U priopćenju iz Kontre podsjećaju da je Općinski sud u Varaždinu donio je 12. srpnja 2012. presudu vezano za slučaj diskriminacije Darija Krešića, zaposlenog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Općinski sud u Varaždinu je donio prvu pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina tako što je u Krešićevom slučaju ustvrdio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, uznemiravanje na temelju spolne orijentacije te zabranio Fakultetu poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića na Fakultetu. Presudom je utvrđeno i da su nadređeni profesori Kliček i Hutinski uznemiravali Krešića izrugivanjem u javnosti zbog njegove drugačije spolne orijentacije.

Nakon dopisa koji je odvjetnik uputio dekanu Fakulteta organizacije i informatike, profesori Kliček i Hutinski pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja Krešiću.  No, od tada je od uprave Fakulteta bio sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu, pa je pred Općinskim sudom u Varaždinu podnio tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike.


Osam mjeseci nakon podnošenja tužbe za zabranu diskriminacije profesori Kliček i Hutinski podnijeli su pojedinačno tužbe radi povrede ugleda i časti.

Prije tri godine donesena je presuda protiv Krešića, s nalogom da Kličeku plati 30.000 kuna. U usmenom obrazloženju presude sutkinja Zlata Dombaj je navela kako nije sporno da je Kliček uznemiravao Krešića. "S obzirom na to, očito je da je Krešić osuđen jer je javno progovorio o vlastitom iskustvu diskriminacije", ističe Kontra u priopćenju.

Protiv presude uložena je žalba Županijskom sudu. Sud je ukinuo presudu na način da ju je preinačio i odbio Kličekovu tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti.

Pročitajte više