Ne prestaje divljanje cijena u Njemačkoj, kaže novo istraživanje

Foto: EPA

CIJENE u Njemačkoj rast će i u idućim mjesecima u gotovo svim segmentima gospodarstva, pokazalo je danas istraživanje instituta Ifo, istaknuvši među žarištima inflacije maloprodaju hrane.

Prema anketi koje je proveo institut, sve tvrtke koje se bave prodajom hrane žele podići cijene svih proizvoda. Ekonomisti u Ifou također kažu da će nastaviti rasti i cijene plina i struje i usluga cateringa.

"Val inflacije vjerojatno neće još oslabiti"

"Nažalost, val inflacije vjerojatno još neće oslabiti", rekao je u srijedu čelnik Ifoa za gospodarstvo Timo Wollmershauser. Sve trgovine mješovitom robom i više od 92 posto ljekarni planira poskupljenja, pokazali su rezultati najnovije ankete. Među prodavačima cvijeća i biljaka cijene planira podići njih gotovo 90 posto.

Poskupljuju i hoteli, bicikli, uredski materijal...

Više cijene najavljuje i približno 80 posto trgovina bicikala i uredskog materijala te 87 posto ugostitelja i gotovo dvije trećine hotela. 

Slična je situacija i u nekim granama industrije, poput sektora odjeće ili elektroničke robe, pokazuju podaci istraživanja instituta sa sjedištem u Muenchenu.

Pročitajte više