Napadnut EU diplomat, uništeni moderni MiG-ovi, javio se SAD. Kaos vlada Sudanom

Foto: EPA

NE PRESTAJU sukobi u Sudanu, a najnovija vijest je napad na veleposlanika EU Aidana O'Haru, koji je napadnut u svom domu u Khartoumu. Irski diplomat nije ozbiljno ozlijeđen, potvrdio je ministar vanjskih poslova te zemlje Micheál Martin. 

"To je grubo kršenje obveze zaštite diplomata", rekao je irski ministar vanjskih poslova o napadu na diplomata. Martin je O'Haru opisao kao "izvanrednog irskog i europskog diplomata koji služi EU u najtežim okolnostima". 

"Zahvaljujemo mu na njegovoj službi i pozivamo na hitan prekid nasilja u Sudanu i nastavak dijaloga", rekao je irski ministar. 

Amerikanci trenutačno ne planiraju evakuaciju

Dosad je u sukobima u Sudanu ubijeno oko 185 ljudi, a više od 1800 je ranjeno u borbama koje traju već tri dana, javlja UN. 

I vojska i paravojna skupina pod nazivom Snage brze podrške (RSF) tvrde da kontroliraju ključna mjesta u Khartoumu, gdje su se stanovnici sklonili od eksplozija, zračnih napada, granatiranja i uličnih borbi. 

Najviši EU diplomat Joep Borrell tvitao je ranije da je sigurnost diplomatskih prostorija i osoblja "primarna odgovornost" sudanskih vlasti, dok je glasnogovornica EU Nabila Massrali izjavila za AFP da izaslanstvo EU nije evakuirano iz Khartouma nakon napada. "Sigurnost osoblja bila je prioritet i procjenjuju se sigurnosne mjere", dodala je.

Amerikanci kažu da oni trenutačno nemaju planova za evakuaciju svog osoblja unatoč stalnim sigurnosnim problemima i zatvaranju zračne luke u Khartoumu. Glasnogovornik State Departmenta John Kirby pozvao je sve Amerikance da situaciju tretiraju "s najvećom dozom ozbiljnosti". 

Jučer su se iznad glavne zračne luke u Karthoumu mogli vidjeti golemi oblaci crnog dima, a televizije su prikazivale slike požara i eksplozija. Vojni zračni napadi ciljali su baze RSF-a, od kojih su neke blizu stambenih područja. Granatirane su i bolnice, tvrde liječnici.

 

Specijalizirana vojna internetska stranica The War Zone objavila je satelitske snimke koje pokazuju da je u Sudanu uništeno nekoliko modernih ruskih MiG-ova koji pripadaju egipatskim zračnim snagama. Snimke pokazuju da je jedan od zrakoplova MiG-29M/M2 potpuno izgorio na platformi pored druga dva. To su isti oni zrakoplovi koji se vide na snimkama militanata dok slave zarobljavanje aviona.

Čini se da je i jedan od susjednih NATO-ovih zrakoplova oznake Fulcrum ostao bez goriva zbog nastalih oštećenja, dok bi drugi mogao biti teško oštećen. Stanje dva MiG-a 29 u hangaru ostaje nepoznato. Na temelju pregledanih snimki čini se da je taj hangar bio na udaru i da je pretrpio velika oštećenja koja su uočljiva na krovu, točno iznad mjesta gdje su MiG-ovi bili stacionirani. 

Paravojne sudanske Snage za brzu podršku (RSF) ranije su tvrdile da su preuzele kontrolu nad zračnom bazom na sjeveru zemlje, gdje je Egipat rasporedio višenamjenske borbene zrakoplove MiG-29M/M2 Fulcrum.

Snimka koju je RSF objavio u subotu pokazuje, kako tvrdi, zauzimanje zračne baze Merowe, također poznate kao Marawi, oko 460 kilometara sjeverno od sudanske prijestolnice Khartouma. Iako je to baza sudanskih zračnih snaga, u trenutku sukoba u njoj je bio smješten nepoznat broj egipatskih MiG-ova.

Borbe traju od subote

Borbe između redovne vojske Sudana, kojoj je na čelu general Abdel Fattah al-Burhan, i paravojnog RSF-a, kojem je na čelu general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, traju od subote. Šef vojske general Abdel Fattah al Burhan upravlja vladajućom koalicijom instaliranom nakon državnog udara 2021. i svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara Bashira usred masovnih prosvjeda.

Vođa RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, njegov je zamjenik. Prema međunarodno podržanom planu tranzicije, RSF se uskoro trebao stopiti s vojskom. Burhan je u ponedjeljak RSF nazvao pobunjeničkom skupinom i naredio njeno raspuštanje, dok su se dvije strane međusobno oštro optuživale.

Za britanski televizijski kanal Sky News je rekao da je siguran u predsjedničkoj gostinskoj kući unutar ograđenog područja ministarstva obrane.

Vođa RFS-a optužio šefa vojske da je radikalni islamist

RSF-ov vođa Hemedti, čija lokacija nije poznata od subote, šefa vojske je nazvao "radikalnim islamistom koji bombardira civile iz zraka".

Nastavak nasilja mogao bi destabilizirati regiju i potaknuti natjecanje za povećanje utjecaja između Rusije i Sjedinjenih Država i između regionalnih sila koje su podržavale različite aktere u Sudanu.

Egipat, koji već dulje ne vjeruje u političke promjene u Kartumu, najvažniji je pristaša sudanskih oružanih snaga. Hemedti je, pak, njegovao odnose s nekoliko stranih sila, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Rusiju.

Nitko se ne želi povući

Nije bilo naznaka u ponedjeljak da se neka strana spremna povući. Iako je vojska brojnija i upravlja zrakoplovstvom, RSF je široko raspoređen po četvrtima Kartuma i drugih gradova, zbog čega nijedna strana nema mogućnost postizanja brze pobjede.

Sukobi između protivnika u Darfuru su u međuvremenu izazvali bojazan od obnove sukoba u zapadnoj pokrajini, u kojoj su od 2003. bjesnile krvave borbe u kojima je živote izgubilo više od 300.000 ljudi, a raseljeno je 2.7 milijuna.

Pročitajte više