Ne vjerujte Božinoviću. Nema curenja informacija, u medije ih se pušta planski

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

KADA ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina najavljuju intenzivan rad i ozbiljnu istragu o takozvanom curenju informacija iz velikih antikorupcijskih istraga - a rade to rado i često - možete biti sigurni kako ne samo da nema nikakvog intenzivnog rada i ozbiljnih istraga, nego ni curenja informacija.

>> Božinović: U tijeku su izvidi DORH-a i policije vezano uz pucanje mjera

Da, informacije ne cure, nisu ni ranije, pa tako ni sada, u jeku policijsko-tužiteljske akcije protiv donedavnog šefa Janafa Dragana Kovačevića i njegovih suradnika iako su podobni mediji puni ekskluzivnih policijsko-tužiteljskih pikanterija, detalja, stenograma... Svejedno, ne događa se nikakav - kako se to u novije vrijeme rado veli - "proboj", sve ono čime se hrani znatiželja javnosti, detalji uhođenja osumnjičenika, stenogrami njihovih telefonskih razgovora, iskazi... pred vaše oči stiže smišljeno, planski, kao dio strategije kojom - najčešće - tužiteljstvo preko podobnih medija prilagođava javno mnijenje svojim potrebama i širi dojam o opravdanosti istraga.

Prikazivanje doušništva kao novinarskog istraživanja

Za ovaj tekst sasvim je nebitno što su osobe protiv kojih se pokreću velike antikorupcijske akcije najčešće zbilja krive: tužiteljstvo i njegovi mediji ulažu maksimalan napor da zgaze ideju o presumpciji nevinosti, s ukalkuliranom pretpostavkom da će sud javnosti utjecati i na onaj sud, s odvjetnicima, sucima i spisima. Podobnim se medijima, pak, pruža prekrasna prilika da doušništvo prikažu kao istraživačko novinarstvo, da glume nepokolebljivu neovisnost dok postaju protetsko pomagalo države, dio represivnog sustava zadužen za javno provlačenje kroz blato do jučer nedodirljivih političara. Osobito je zabavno kada isti mediji, a katkad i autori, koji su predano uzdizali posrnule moćnike, ispisivali hvalospjeve njihovoj vladarskoj pameti i snalažljivosti, sada postaju fanatični progonitelji, puni ogorčenosti nad pohlepom i beskrupuloznošću palih idola. 

Ništa u tom takozvanom curenju informacija nije prepušteno slučaju: kada je, na primjer, Index došao do fotografija takozvanog kluba Dragana Kovačevića i na njima uočio brojač novca, podobniji mediji koji su, inače, objavljivali detalje iz policijske istrage, potrudili su se to prikazati kao nebitan detalj, sitnicu. Brojačem se istražitelji nisu bavili ili ga, možda, nisu uočili. 

>> Milanović je u lockdownu bio u klubu, širi se laž o brojaču. Priča postaje sve gora

U podobne medije informacije se puštaju ne samo kako bi opravdali svoje aktivnosti prema osumnjičenima nego i svoju pasivnost prema ostalim članovima Kovačevićeva društva. Iznad svega su interesi istrage, u dugim mjesecima tajnog praćenja družine iz Janafa nije bilo nikakvog "proboja" ni curenja, jer izvorima iz DORH-a i policije to nije odgovaralo.

Nacionalni rekorder u izgovaranju neistina

O tome je progovorio i odvjetnik Anto Nobilo. U nedavnoj izjavi zapazio je kako baš ništa ne izlazi nekontrolirano iz policije i Državnog odvjetništva. Stoga će, dodajemo mi, izvidi koje spominju Božinović - vjerojatno nacionalni rekorder u izgovaranju neistina - i prvi policajac Milina, biti jednako uspješni kao i raniji slični. U njima su katkad stradavale tek sitnije ribe, policajci koji su s medijima kontaktirali samoinicijativno, mimo nadređenih.

>> Milina: Policija intenzivno radi na otkrivanju odgovornih za curenje podataka

Samo tako mogu biti okončani i aktualni "izvidi". Osim ako na razgovor u nadležnu policijsku postaju ne budu privedeni glavna državna odvjetnica, glavni policijski ravnatelj i ministar unutarnjih poslova. Oni zasigurno imaju korisnih saznanja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više