UHLJEBISTAN

Ne želite da zastupnici praktički besplatno jedu u saboru? Potpišite peticiju

Foto: peticija24.com

"CILJ ove peticije je smanjiti rasipništvo zastupnika - tako da kada za vrijeme svog radnog vremena idu kupiti ručak, kavu ili sok - plate porez, kao i svaki građanin ove države", stoji u pozivu peticije za uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom saboru iza koje stoji Marko Ferek, Zagrepčanin koji se nedavno našao u saborskoj menzi te ostao šokiran cijenom ručka. Fotografije koje je prije dva dana podijelio na Facebooku izazvale su lavinu reakcija.

>> Zagrepčanin fotkao račun u saborskoj menzi, ljude razbjesnila cijena ručka

Dva jela s prilogom, juha i dvije salate - 48 kuna

Na računu se vidi kako dva jela s prilogom, juha i dvije salate u saborskoj menzi koštaju 48 kuna, što je jeftinije nego u studentskoj menzi. Inače, u saborskoj menzi mogu ručati posjetitelji, dok u restoranu mogu ručati samo saborski zastupnici koji si ne nose sami hranu kao posjetitelji menze, već ih poslužuju konobari. Ferek, predsjednik Udruge za razumijevanje ADHD-a Buđenje, popio je i kavu u saboru koju je platio 3,50 kuna.

"Službenim tumačenjem Zakona, jasno je da restoran u Saboru i ostale ugostiteljske usluge ne podliježu fiskalizaciji, jednako kao udruge, zadruge i srodna udruženja; ako je pružanje ugostiteljskih usluga organizirano interno i samo za službenike tog državnog tijela, tj. članova organizacije. Ipak, je li taj Zakon pravedan i šalje li ispravnu političku poruku?" stoji u pozivu na peticiju u kojoj se podsjeća da su u 2019. godini zastupnici potrošili čak 8,5 milijuna kuna na svoje privilegije.

"Još od 2014. godine traje rasprava o saborskom restoranu, a praktički od nastanka Hrvatske traje rasprava zašto naši visoki dužnosnici imaju pravo i moć koristiti sve ove povlastice na štetu države i svakog građana. Ovom peticijom želi se skrenuti pozornost na njihove brojne privilegije, često nerazumljive 'običnim građanima' i štetne za sveopće funkcioniranje države.

Između ostaloga, to je jedan od direktnih utjecaja na samu kvalitetu života tog 'običnog građanina', u svim sektorima.  Ovom peticijom želimo iznijeti mišljenje građana koji, u konačnici, i financiraju cijeli ovaj cirkus", stoji na kraju poziva.

Pročitajte više