Ne želite očistiti snijeg ispred vlastitih vrata? Evo koliko ćete platiti za lijenost

Foto: Shutterstock

SNIJEG nas je iznenadio intenzitetom i količinom. Uz zakrčen promet  i težu prohodnost,  kako bi nastavili normalno funkcionirati, očekuje se da svi pomognemo u čišćenju snijega.

Svaki grad ili općina donose različit pravila i odluke o čišćenju snijega. Uz čišćenje snijega, očekuje se da, kao savjesni građani, pomognete uklanjati i led i snijeg s krovova zgrada.

Zajednička odgovornost

Čišćenje snijega ispred zgrada na javnoprometnim površinama je odgovornost suvlasnika i korisnika prostora u zgradi.  Za neočišćene površine oko zgrade mogu se dobiti novčane kazne od komunalnog redara, ali isto tako suvlasnici mogu biti tuženi za odštetu ukoliko je osoba doživjela nesreću uslijed neočišćenog snijega. Svaka zgrada treba biti osigurana prema trećim osobama.

Ova odgovornost se u zgradama uređuje na različite načine, ovisno o tome što vama kao suvlasnicima više odgovora. Neki se suvlasnici organiziraju na način da se napravi raspored čišćenja snijega i da se isti objavi na oglasnoj ploči, dok se neki suvlasnici organiziraju na način da se plati nekom od suvlasnika koji će se brinut za čišćenje snijega. Bilo kako bilo, potrudite se organizirati savjestan i odgovoran način čišćenja snijega.

Osim čišćenja snijega, mora se čistiti i led


Čišćenje snijega i leda sa krova zgrade se organizira tako da se pronađe ovlaštena osoba koja taj posao zna obaviti, te da se postave obavijesti i upozorenja za prolaznike ispred vaše zgrade.

Prema odluci o komunalnom redu, za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu, odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici.

Osim čišćenja oko zgrade, suvlasnici su zaduženi i za uklanjanje snijega i leda s krovova. Iako to najčešće nije definirano ugovorom o upravljanju, taj posao u njihovo ime može učiniti i upravitelj angažiranjem izvoditelja koji za to imaju odgovarajuću opremu.

Visoke kazne

Kako su zgrade pod upravljanjem GSKG-a osigurane i od odgovornosti prema trećim osobama (ali ne i prema suvlasnicima), u slučaju ozlijede ili štete zbog pada snijega/leda s krova, oštećena osoba se izravno obraća osiguravatelju (a ne upravitelju). Znači, takva se naknada ne isplaćuje iz pričuve već se podnositelj zahtjeva o naknadi izravno dogovara s osiguravajućim društvom

Daljnje upute navode kako se snijeg mora počistiti čim napada više od 5 cm u visini te kako se led odmah mora očistiti.

Kazna za nečišćenje snijega je za fizičke osobe od 500,00 do 2500,00 kuna.

Pročitajte više