Nećaci venezuelanske prve dame uhićeni zbog krijumčarenja 800 kilograma kokaina

Screenshot: Cilia Flores/YouTube

DVOJE nećaka supruge venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura uhićena su na Haitiju i prebačena u Sjedinjene Države gdje će se suočiti s optužbama o krijumčarenju droge, javlja New York Times pozivajući se na osobu upoznatu s postupkom.

Vijest o uhićenjima stiže mjesec dana prije parlamentarnih izbora u Venezueli što stvara novu netrpeljivost u poslovično napetim odnosima između Washingtona i Caracasa.

Efraín Antonio Campo Flores i Francisco Flores de Freitas su nećaci Cilije Flores, Madurove supruge koju analitičari umjesto prve dame rado nazivaju "prvim borcem". Flores slovi kao jedna od najmoćnijih osoba u vladi i često se može vidjeti uz supruga.

Njeni nećaci su uhićeni u utorak u Port-au-Princeu, Haiti, na zahtjev američkih vlasti. Oni su predani Agenciji za suzbijane droga (DEA) koja ih je avionom prebacila u SAD, rekao je izvor za NYT.

Optužnica navodi da su dvojica muškaraca kovala zavjeru sa svrhom krijumčarenja 800 kilograma kokaina u SAD za ilegalno tržište u New Yorku.

NYT navodi
da je informant DEA-e klopku postavio u listopadu u Hondurasu i da su mu nećaci prve dame predali "uzorak" od jednog kilograma kokaina kako bi mogao procijeniti njegovu kakvoću. Agenti su navodno u posjedu najmanje jednog audio zapisa operacije.

Američki dužnosnici kažu da velike količine kokaina proizvedenog u Kolumbiji putuju kroz Venezuelu prije prosljeđivanja u SAD ili druge dijelove svijeta.

Maduro ne skriva ljutnju zbog uhićenja i optužbi Amerikanaca, nazivajući ih lažima i dijelom washingtonske urote s ciljem rušenja njegove vlade. On je jučer sa suprugom boravio u posjetu Saudijskoj Arabiji, a danas će održati govor u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Glasači u Venezueli izlaze na parlamentarne izbore 6. prosinca.

Pročitajte više