Neće maršala u Zagrebu: Esih traži od HDZ-a da ne podupre Bandića

Foto: Hina

BRUNA Esih i Zlatko Hasanbegović osnovali su nedavno novu političku stranku, Neovisni za Hrvatsku. Od samog osnivanja stranke, u medijima se nagađa hoće li članove ove desno orijentirane stranke dati podršku Milanu Bandiću u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Promjena je imena Trga maršala Tita u Zagrebu osnovni je uvjet koji su pred gradonačelnika stavili. Kada je on predložio da se to pitanje riješi referendumom, odbacili su taj prijedlog. Sada su se i službenim pismom obratili građanima Zagreba, gradonačelniku Bandiću, ali i premijeru Andreju Plenkoviću.

Esih i Hasanbegović, a s njima i Tomislav Jonjić, Krešimir Kartelo i Ana Lederer potpisali su pismo koje su uputili gradonačelniku Bandiću i građanima Grada Zagreba.

"Bezuvjetno zahtijevamo da novi saziv Gradske skupštine na propisan način i bez otezanja donese odluku o preimenovanju sadašnjeg Trga maršala Tita", stoji u njihovom pismu,

"Budući da je komunizam negacija demokracije, a Jugoslavija negacije hrvatske državnosti, nedopustivo je da u demokratskoj hrvatskoj državi ijedan javni prostor nosi ime po jugoslavenskom diktatoru", piše dalje.

Odbacuju ideju referenduma o imenu trga


Gradonačelnikovu najavu referenduma o imenu trga odbacuju.

"O imenovanju toga niti bilo kojega drugog javnog prostora odluka nije donesena referendumom, pa je licemjerno i nedopustivo da se pokušajem raspisivanja referenduma, navlastito usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije i zloupotrebe, nastavlja vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnog grada", kažu u pismu.

Uz gradonačelnika, obraćaju se i zastupnicima HDZ-a.

"Pozivamo i gradske zastupnike izabrane na listi Hrvatske demokratske zajednice da još jednom ne iznevjere vlastite birače, koji su tijekom skoro tri desetljeća svojim glasovanjem za demokraciju i za Hrvatsku glasovali protiv komunizma i Jugoslavije, pa time i protiv simbola i obilježja toga zločinačkog poretka i zločinačke države", kažu.

Promjena imena Trga maršala Tita i dalje ostaje temeljni uvjet za podršku gradonačelniku u Gradskoj skupštini.

"Uklanjanje toga žiga jugoslavenske komunističke sramote neka bude preduvjet naše suradnje u Gradskoj skupštini i doprinos suočavanju s prošlošću u glavnom gradu Hrvatske s kojim bi se, radi budućnosti, trebao moći poistovjetiti svaki građanin", zaključuju predstavnici NZH.

Pismo premijeru


Bruna Esih pismo je poslala i premijeru Plenkoviću. Osvrnula se na to da je HDZ jedno vrijeme podržavao promjenu imena trga, ali je tijekom predizborne kampanje od toga odustao.

"... Nažalost, u kampanji za nedavne lokalne izbore njezin je kandidat za gradonačelnika, prof. dr. sc. Drago Prgomet, odustao od te potpore, izbjegavajući jasno očitovanje odnosno prebacujući odgovornost za donošenje te odluke na Vladino savjetodavno tijelo, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje, kao što je poznato, uopće nije mjerodavno za njezino donošenje", piše Esih premijeru.

Poziv na suradnju

"Bez obzira na međusobne stranačko-političke razlike, držimo da je naše nastojanje da se suvremena Hrvatska odlučno i trajno distancira od jugoslavenske i komunističke baštine, ono što povezuje naše članove, pristaše i birače naših dviju stranaka. Zato očekujemo, poštovani gospodine Plenkoviću, da će zastupnici Vaše stranke i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini poduprijeti naš preduvjet postavljen gradonačelniku Bandiću te odbiti svaki oblik suradnje dok se taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom ne ukloni", završava ona.

Zlatko Hasanbegović obratio se pak Davoru Ivi Stieru, političkom tajniku HDZ-a, s pozivom da gradski zastupnici HDZ-a daju podršku promjeni imena Trga maršala Tita.

"Od Vas, kao istaknutog predstavnika demokršćanske misli u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, očekujem da ćete se i autoritetom stranačkoga političkog tajnika u stranačkim
tijelima dodatno založiti da zastupnici Vaše stranke i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podupru naš preduvjet postavljen gradonačelniku Bandiću te odbiju svaki oblik suradnje dok se taj biljeg jugoslavenskog nasilja nad hrvatskim narodom ne ukloni", poziva Hasanbegović.


 

Pročitajte više