Nečuveno: Izbjeglička siročad na Kosu zatočena u "srednjovjekovnim" ćelijama, u odurnim uvjetima

Ilustracija: FAH

NAKON što brodom stignu iz Turske, djeca stara tek 11 godina rutinski se smještaju u prljave policijske ćelije, reagirao je i UN, piše Independent.

Izbjeglička agencija UN-a prisiljena je reagirati kako bi spasili siročad koju smještaju u pritvor na grčkom otoku Kosu. Djeca stara tek 11 godina koja stižu čamcima iz Turske bez roditelja ili ostale starije rodbine tjednima su zatvorena u ćelijama punim fekalija, rame uz rame s kriminalcima, dok se grčke vlasti dogovaraju kud će s njima.

U ćelijama vladaju grozni uvjeti

Grčki dužnosnici tvrde da su zaduženi za sigurnost djece izbjeglica, no volonteri iz nevladinih organizacija koji posjećuju zatvorenika u centralnoj policijskoj postaji na Kosu svakodnevno su šokirani "srednjovjekovnim" uvjetima koji tamo vladaju.

Dobivaju jedan obrok dnevno te jednu voćku i vodu, koje osiguravaju humanitarne organizacije i agenije. Barem jednom dok su tamo, djeca dožive dva dana bez hrane. Nije im dozvoljeno izlaziti, a ukoliko ih se premješta na drugu lokaciju, vežu im lisice, reklo je nekoliko svjedoka.

"Stvarno je prljavo. Postoje gole električne žice koje vise sa stropa. Na podu su fekalije, a kako bi dograbili hranu, moraju pružati ruke kroz rešetke. Ovo nije normalno u Europi", rekao je volonter koji je želio ostati anoniman.


Tim Ubhi, klinički direktor britanske organizacije "Dječja E-bolnica" koji je policijsku ćeliju posjetio dosad tri puta, opisao je ćelije.

"To je grozna ćelija, izgleda kao srednjovjekovna tamnica. Nema drugog načina da to opišem."

UNHCR upozorio grčku vladu

Visoki dužnosnik UNHCR-a upozorio je grčku vladu i lokalne vlasti na loše uvjete za izbjeglice na otoku još u svibnju. Grčka se pak bori s tisućama izbjeglica koje stižu iz Turske.

Budući da je UN reagirao, postignut je dogovor da djeca izbjeglice u budućnosti neće boraviti u takvim uvjetima, već će za njih skrbiti nevladine organizacije i pružiti im sklonište s UN-ovim novcem.

U ovim trenucima u neprimjerenim uvjetima u pritvoru boravi 11 djece stare između 12 i 17 godina, rečeno je Independentu.

UN-ova Konvencija o pravima djeteta kaže kako djeca imaju pravo na posebnu zaštitu i pomoć, ako su izbjeglice te da ne bi smjeli biti smješteni u zatvoru s odraslima.

Pročitajte više