Nedovoljna edukacija glavni uzrok zaostajanja Hrvatske u transplantaciji organa

GLAVNI uzrok što Hrvatska zaostaje po broju transplantiranih organa za prosjekom razvijenih zemalja je neprepoznavanje donora i nedovoljna edukacija zdravstvenih djelatnika, istaknula je danas Mirela Bušić, koordinatorica eksplantacijskog programa Ministarstva zdravstva na seminaru o transplantacijskoj medicini.

Dvodnevni edukacijski seminar "Donor Action trening" organiziralo je Ministarstvo zdravstva u suradnji s Donor Action Fundation u zagrebačkom hotelu "Panorama".

Neprovođenjem postupka utvrđivanja smrti mozga gubi se mogućnost darivanja organa u svrhu transplantacije, rekla je Bušić naglasivši potrebu podizanja svijesti stanovništva o značaju darivanja organa i sustavne edukacije zdravstvenih djelatnika.

Iako je 2002. godine u Hrvatskoj ostvareno povećanje broja transplantiranih organa u odnosu na prijašnje godine, broj potencijalnih donora ni izdaleka ne prati potrebe pacijenata na listama čekanja, upozorila je Bušić.

Na transplantaciju nekog organa ili tkiva danas čeka gotovo tisuću i pol stanovnika Hrvatske, a prošle godine presađeno je 110 organa.

Seminar je organiziran za zdravstvene djelatnike uključene u programe transplantacije, prvenstveno neurologe i anesteziologe, u cilju stjecanja znanja i vještina koje bi trebale pomoći povećanju broja darivatelja i transplantacija organa.

Pročitajte više