Neformalni sastanak šefova diplomacija EU i zemalja kandidata

Predsjedavajući Vijeća ministara EU i luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao je šefove diplomacija 25orice i zemalja kandidata na neformalni sastanak koji će se održati 15. i 16. travnja u Luxembourgu, objavilo je u četvrtak predsjedništvo EU.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova održavaju se tradicionalno tijekom svakog predsjedavanja EU, odnosno dvaput godišnje.

Na sastanku se ne donose formalne odluke, a umjesto toga ministri će, zajedno s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i povjerenicom za vanjske odnose Benitom Ferrero-Waldner "imati otvorenu raspravu o najvažnijim pitanjima europske vanjske politike", kaže se u najavi.

Sastanak će početi radnim ručkom u petak, kada će ministri razgovarati o stanju u južnom Kavkazu i u Bjelorusiji. Poslijepodnevna sjednica bit će posvećena strateškim raspravama o Kini i njezinim susjedima.

U subotu ujutro, ministri će razgovarati o odnosima EU sa zemljama mediteranske regije i o Bliskom istoku.

Tijekom ručka 25-orici će se pridružiti ministri vanjskih poslova pristupajućih zemalja i zemalja kandidata - Bugarske, Rumunjske, Hrvatske i Turske.

(Hina) xmaš ysd

Pročitajte više