Neispunjeno obećanje: Guantanamo ostaje otvoren do 2011.

OZLOGLAŠENI zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi neće prebaciti zatvorenike osumnjičene za terorizam do siječnja 2010. godine kao što je američki predsjednik Barack Obama obećao. Glavni razlog za nepremještanje zatvorenika Obamina administracija navodi kao nedovoljno sredstava za otkupi i uređenje zatvora Thomson u Illinoisu.

Prema pisanju New York Timesa, Bijela kuća se prije nekoliko tjedana obratila zastupnicima Predstavničkog doma za zahtjevom za dodatnih 200 milijuna dolara za vojni proračun za 2010. godine, no Kongres je odbio taj zahtjev. Uređenje zatvora u Illinoisu moglo bi trajati najmanje 10 mjeseci prije negoli prebace prve zatvorenike.

Predsjednik Barack Obama je 22. siječnja, dan nakon inauguracije, izdao uredbu o zatvaranju Guantanama u roku do godinu dana. "Mi ćemo nastaviti suradnju s Kongresom kako bi osigurali sredstva za kupnju Thomsona, koji će iduće godine raditi uz bitno niže troškove za porezne obveznike", rekao je LaBolt. Održavanje zatvora na Kubi godišnje iznosi oko 150 milijuna američkih dolara dok je održavanje Thomsona upola jeftinije. U Guantanamu se trenutno nalazi oko 200 zatvorenika optuženih za terorizam.

Pročitajte više