Neizvjesnost na Novom Zelandu: Nasukanom brodu prijeti puknuće trupa i totalno izlijevanje nafte

SPASILAČKE ekipe spremaju se za nastavak pražnjenja spremnika goriva nasukanog teretnog broda Rena, ali im posao u velikoj mjeri onemogućavaju snažni udari valova.

Zbog lošeg vremena postoji opasnost da bi se trup broda Rena, koja je već devet dana nasukana na greben u zaljevu Plenty, mogao raspuknuti što bi moglo dovesti do izlijevanja ostatka nafte. Dosad je u more iscurilo 300 od ukupno 1700 tona nafte u brodu, te se već sada može pričati o ekološkoj katastrofi, a ukoliko dođe do puknuća posljedice bi bile nesagledive, piše BBC.

Vlasti su priopćile da je 236 metara dugačak brod u neizvjesnoj poziciji dok se spasilačke ekipe pripremaju na bušenje otvora na krmi kako bi došli do spremnika goriva. "Ono što u ovom trenutku drži brod u jednom komadu jest to što leži na grebenu", rekao je predstavnik obalne straže na sastanku s lokalnim stanovništvom.

Stručnjak za pomorsku sigurnost Matthew Watson izjavio je da je brod vrlo opasan, ali da bi se pražnjenje moglo nastaviti sutra. Dodatni problem predstavlja činjenica da je jedan od kontejnera koji je zbog nagnuća pao u more sadržavao toksične materijale koji bi mogli uzrokovati dodatne probleme za biljni i životinjski svijet u najvažnijoj turističkoj regiji Novog Zelanda.

Pročitajte više