Neke kuće na Havajima ostale su netaknute u ogromnom požaru. Kako?

Ilustracija: Profimedia

Neke kuće na Mauiju uspjele su preživjeti ogromni požar koji je uništio gotovo cijeli grad i u kojem je poginuo preko 100 ljudi. Na internetu su se pojavile fotografije kuća i crkve koje požar nije ni dotaknuo.

Jedna od njih je obalna kuća s crvenim krovom na zapadu Mauija. Tijekom 90-ih je u toj kući živjela Julie Griffin koja je za The Messenger ispričala da nije sigurna kako je njezin bivši dom uspio izbjeći stradanje u požaru.

Messenger navodi da je jedna kuća izgrađena s debelim zidovima od betona za zaštitu od vlage i kukaca. Prema objavljenim fotografijama na internetu, kuća je preživjela, a desetkovana su susjedna dvorišta i kuće.

Bivša vlasnica: To je čudesna kuća

"To je čudesna kuća, tajna je zašto je preživjela s obzirom na to da je cijela drvena i izgrađena od jednog zida", kazala je Griffin za The Messenger.

Kuća je izgrađena 1925. godine, prema Historic Hawai'i Foundation. Prodana je 1994. godine, a sanirana je od 2021. do 2022. godine.

Na stranim internetskim portalima piše da su kuće "čudom" preživjele te da je čudo da je sačuvana i katolička crkva Maria Lanakila u Mauiju.

Kuće je moguće graditi materijalima otpornima na vatru

Sačuvane kuće u Mauiju nisu plod "čuda", već je vjerojatno u pitanju građevinski materijal otporan na vatru. Razgovarajući s građevinarom iz Hrvatske, saznali smo što bi moglo biti u pitanju.

"Kuće mogu biti otporne na požar ako imaju kamenu fasadu, što je fasada od tvrdo prešane vune. Također, otporne su i ako se kuća obloži gipsanim kartonskim pločama koje su otporne na vatru.

Takve kuće su od vatre zaštićene 90 minuta jer se oko njih stvara tzv. vatreni zid. Krovovi nisu otporni na vatru, ali ako nekim kućama na Havajima krov nije izgorio, moguće je da je to zbog smjera vjetra koji je požar nosio na suprotnu stranu", rekao je domaći građevinar za Index.

Naš sugovornik ističe da možda postoje i drugačiji materijali za gradnju u SAD-u, ali da on s tim nije upoznat.

Pročitajte više