Neki se žale na oslikanu ulicu. Tomaševićev zamjenik: Ima 1000 lajkova na Fejsu

Foto: Zeljko Hladika, Davorin Visnjic/PIXSELL

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je o problemu otpada u gradu, kupnji tramvaja, najmovima stanova te najavio da će uskoro biti objavljen javni poziv građanima kojim će Grad Zagreb u 100-postotnom iznosu financirati uklanjanje grafita sa zgrada.

Intervju prenosimo s HRT-a.

O otpadu u Zagrebu i nevremenu

Mislim da komunalna situacija nije bila puno drukčija prije nas, mi smo sada na udaru kritika, ali dajemo sve od sebe da se to riješi. Imali smo reformu odvoza otpada, to je bilo usklađivanje sa zakonom o gospodarenju otpadom, prema tome vrećice i sve što proizlazi je bila zakonska obaveza.

Što se tiče košnje, imali smo monsunske uvjete, visoke temperature, s druge strane imali smo obilne padaline pa je trava počela bujati. A onda smo 19. srpnja imali nezapamćeno nevrijeme u kojem je jako oštećeno ili palo čak 10.000 stabala. To je stvorilo situaciju u kojem naša komunalna poduzeća, prije svega Zrinjevac, nisu to mogla apsorbirati.

Međutim, za potpunu sanaciju će trebati još mnogo vremena.

Svi glavni potezi, kolnici, pješačke zone, igrališta, vrtići, škole, parkovi, glavne površine su riješene. Za ostatak će trebati mjeseci, ako ne i godine, zato što su to štete u krošnjama, grad je velik i ima puno zelenih komunalnih površina, tako da će to sigurno potrajati još neko vrijeme.

O zapošljavanju

Zapošljavamo novih 100 radnika u Zrinjevcu, kupujemo novu opremu, prethodne dvije godine nije bila takva izvanredna situacija, međutim, budući da živimo neko "novo normalno", opremamo se za takve situacije u budućnosti.

Peru li se ulice u gradu?

Ulice se peru redovito, slivnici se odštopavaju redovito da kanalizacijski sustav može apsorbirati oborinsku odvodnju, sve se radi kao prije, samo smo mi malo više pod povećalom javnosti kao netko tko je preuzeo grad u prvom mandatu.

Pješačke zone

Pješačka zona je nama bila u izbornom programu, mi smo rekli da ćemo širiti pješačke zone. Mi to nismo ništa napamet radili, to je sve napravljeno uz studiju Prometnog fakulteta koja je imala brojanje vozila.

Je li se trebalo pozabaviti ozbiljnim problemima prije nego oslikavanjem ulica?

Ja mislim da te stvari trebaju ići paralelno, moramo i dovoditi stvari u red, raditi neke iskorake tako da je ta pješačka zona pokušaj doprinosa jednog novog ambijenta. 

Ne sviđa se svima?

Mogu reći da je moja Facebook objava danas dosegnula 1000 lajkova. (Ovdje treba napomenuti da je Korlaet objavio sliku s drugog djela Masarykove na kojoj se uopće ne vidi veliki grafit na koji se neki žale, op.a.)

MASARYKOVA BY NIGHT Photo by Sanjin Kastelan! 🤩

Objavljuje Luka KorlaetUtorak, 19. rujna 2023.

Prometni kolaps, zeleni val je začepljen, pogotovo smjer zapad - istok?

Samo u vršnim satima, izvan toga nema kolapsa, to je činjenica.

O tramvajima

Na kupljenim tramvajima je napravljen generalni remont, tako da je taj stari kao da ste kupili novi. Što se tiče popravka postojećih tramvaja, to nije bilo moguće jer postojeći su serija koja je napravljena specifično za ZET i nismo više mogli nabaviti rezervne dijelove za njih, njih više nema, za razliku od ovih tramvaja koje sada dobavljamo, to je serija koju je dobila većina europskih gradova, najviše njemačkih, i to je serija za koju postoje rezervni dijelovi.

Ukidanje prireza i povećanje poreza na dohodak

Ukidanjem prireza mi smo primorani povećati naš porez na dohodak i napravit ćemo to maksimalno moguće. Tu treba reći da će to povećanje osjetiti naši sugrađani s višim i visokim primanjima, ne svi. Viša primanja su blizu 8000 kuna neto. Mislim da je to socijalno pravedna odluka, u protivnom bi se cijena komunalnih usluga morali povećati, pa bi cijene poput tramvajske karte morale porasti. Na ovaj način su opterećeni samo naši imućniji građani

Gradnja stadiona u Zagrebu

Da bi se napravio veliki stadion, moramo napraviti mali, dok se veliki ruši i gradi novi, reprezentacija, Dinamo i svi ostali klubovi moraju negdje igrati u gradu Zagrebu. Za tu svrhu je Kranjčevićev stadion, danas dolaze delegati UEFA-e koji će pogledati taj projekt i evaluirati je li on u skladu s pravilnikom UEFA-e za stadione 4. ranga jer mora zadovoljiti te kriterije kako bi se mogle igrati međunarodne utakmice.

Za Dinamo i Maksimir ćemo provesti veliki međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj dvostupanjski, prvo ćemo ispitati gdje će biti stadion, i dodatni sadržaji poput hotela i poslovnih prostora, a u drugom stupnju će ići dizajn i sve što ide u arhitekturi, najavio je Korlaet.

Najam stanova

Smiješno mala je bila cijena godišnje po ležaju, mi smo to povisili na 200 eura godišnje po ležaju, time želimo destimulirati ljude da iznajmljuju stanove u kratkoročnom najmu čime želimo da se poveća broj iznajmljenih dugoročno. Kad pogledate danas oglasnike poput 'Njuškala', vidjet ćete da je danas na raspolaganju čak 5 puta više stanova za kratkoročni nego za dugoročni najam.

O gradskim stanovima

Što se tiče gradskih stanova, tu smo donijeli novu odluku koja opet ima cenzus ispod kojeg su naši socijalno ugroženi građani, to je 50% od prosječne plaće u gradu Zagrebu, a iznad toga imamo sustav tzv. 'priuštivog najma'. To je jedna skala koja je u relaciji s visinom dohotka: što višu plaću imate, to ćete plaćati višu najamninu.

Sufinanciranje uklanjanja grafita

U ponedjeljak ide poziv građanima da se s njihovih zgrada skinu grafiti, i to o stopostotnom trošku Grada. To je nova gradska odluka gdje Grad po iskazanom interesu snosi 100 posto troška skidanja grafita s uličnog pročelja, a sve zgrade dobivaju i antigrafitni premaz i kameru.

Pročitajte više

 

Pročitajte više