Iranske vlasti napale Trumpa: "Njegove gangsterske i kaubojske izraze može objasniti samo mržnja"

Foto: Hina
 
IRANSKI predsjednik Hasan Rohani u četvrtak je izjavio da se o nuklearnom sporazumu postignutom između Irana i šest svjetskih sila ne može ponovo pregovarati. 
 
"Jasno i glasno im je poručeno da se o nuklearnom sporazumu ne može ponovo pregovarati", poručio je Rohani nakon povratka s Opće skupštine UN-a na konferenciji za novinare u Teheranu, koju je izravno prenosila državna televizija.
 
Rohanijeva izjava je uslijedila pošto su Sjedinjene Države u srijedu izvijestile da "važu" služi li iranski nuklearni sporazum njihovim sigurnosnim interesima, te nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je donio odluku o tome hoće li Washington ostati dio sporazuma, ali da ju još nema namjeru objaviti.
 
"Iranska vlada skriva korumpiranu diktaturu pod maskom demokracije"
 
U skladu sa sporazumom sklopljenim 2015. Iran je pristao smanjiti nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.
 
Trump je u svojem prvom govoru održanom u utorak u Ujedinjenim narodima sporazum nazvao "sramotnim", a o Iranu je izjavio: 
 
"Krajnje je vrijeme da se nacije svijeta suoče s još jednim neopreznim režimom, koji otvoreno govori o masovnim ubojstvima, kune se u smrt Amerike, uništenje Izraela te mnogih vođa i nacija u ovoj prostoriji. Iranska vlada skriva korumpiranu diktaturu pod maskom demokracije."
 
"Trumpove gangsterske i kaubojske izraze može objasniti samo mržnja"
 
Vrhovni vođa Islamske Republike Iran ajatolah Ali Hamnei u četvrtak je Trumpove nasilne i prijeteće pogrde na račun Teherana ocijenio govorom "što ga koriste gangsteri i kauboji".
 
"Trumpov iznimno prijeteći i besmislen govor, vrlo drzak, nepristojan i konfuzan, tijekom kojega je, kao i obično, koristio gangsterske i kaubojske izraze može se objasniti samo mržnjom", riječi su ajatolaha Hamneija objavljene na njegovoj internetskoj stranici gdje spominje i "nekompetenciju onih bez mozga".
 
"Elite SAD-a trebale bi se stidjeti predsjednika"
 
"Govor predsjednika Sjedinjenih Država nije na čast američkoj naciji, a elite te zemlje trebale bi se stidjeti što imaju takvog predsjednika koji se izražava na taj način", rekao je Hamnei pred Skupštinom stručnjaka, jednim od glavnih tijela Islamske Republike. 
 
Hamnei je u internetskoj objavi napisao i to da se "mržnja" američkih čelnika prema Iranu može objasniti "prisutnošću i utjecajem Islamske Republike Irana na Bliskom istoku, što je rezultiralo neuspjehom američkih i izraelskih poteza u regiji". 

Pročitajte više