Nema stezanja remena: Predsjednik HAK-a se razbacuje novcem iz budžeta?

IVO BIKIĆ, predsjednik Hrvatskog autokluba, na današnjoj se redovnoj skupštini našao pod "teškom paljbom", te je prozvan "neprincipijelnim manipulatorom" koji nemarno raspolaže sa sredstvima iz budžeta. Sve je počelo istupom Ivana Dadića, dekana Prometnog fakulteta u Zagrebu i člana Upravnog odbora HAK-a, koji se razljutio jer je Bikić odustao od dogovorene prodaje zgrade najvećeg hrvatskog autokluba, AK Siget, u kojoj su njegovi članovi već 30 godina.

"Zaista ne razumijem tu neprincipijelnost! Čovjek se ponaša kao da dogovora nije niti bilo, a sve je na obostrano zadovoljstvo riješeno na sastanku čelništava HAK-a i Sigeta. U svojoj profesorskoj karijeri takvo nešto nisam doživio. Ponovno se ponašaju kao prije četiri godine kada su ignorirali najveći klub u državi AK Siget, a podržavali fantomski, nepostojeći klub Novi Siget kojem su čak omogućili da ima člana u upravnom odboru HAK-a", kaže Dadić koji je svoje nezadovoljstvo izrazio i u pismu upućenom upravnom i nadzornom odboru HAK-a.

U tom pismu Dedić navodi kako se osnovni uzrok svih sporova povlači još iz 2005. godine. "Hrvatski autoklub se tada kao institucija upetljao u unutarnje stvari druge udruge izvan statutom utvrđenih nadležnosti HAK-a. Dok se nova uprava AK Siget na čelu s predsjednikom Damirom Škarom upinjala da posrnuli AK Siget izvuče iz blata i spasi od propasti koja je prijetila, HAK je trošio ogromna sredstva na opstruiranje i ometanje tog procesa", piše Dedić te dodaje kako su se nadali da će se situacija poboljšati nakon smjene glavnog tajnika HAK-a Nikole Vukovića, ali do bitnijih pomaka nije došlo.

"Premda više nije bilo agresivnih pokušaja da se uništi AK Siget, prethodni Upravni odbor odbijao je svaku inicijativu za uspostavom komunikacije. Nastavljeni su sudski sporovi, od kojih je najpogubniji za međusobne odnose onaj kojim HAK traži iseljenje Autokluba Siget iz zgrade u Sigetu", navodi Dedić u pismu i dodaje kako su očekivali da će se sve napokon riješiti na obostrano zadovoljstvo kad je HAK dobio novi Upravni odbor, ali predsjednik HAK-a Ivo Bikić je, prema Dedićevim tvrdnjama, pogazio svoju riječ o prodaji sporne zgrade na Sigetu koja je dogovorena nakon višemjesečnih pregovora.

Dadić je na redovnoj skupštini također zatražio od vodstva HAK-a novu strategiju upravljanja automobilističkom organizacijom zbog recesije koja se osobito osjeća u auto i pratećoj industriji. Kao čelni čovjek Instituta za promet spomenuo se i sigurnosti prometa na cestama u čemu HAK uz MUP treba voditi glavnu riječ. Još oštriji je bio predsjednik AK Siget Damir Škaro koji je zatražio pismeni izvještaj o troškovima predsjednika HAK-a Bikića sa paralelom na potrošnju dosadašnjih predsjednika HAK-a Vujića, Degoricije i Bakovića. Naime, Škaro smatra da se iz financijskog izvješća moglo se iščitati da Bikić, uz službeni automobil, telefon i kreditnu karticu troši značajne iznose iz HAK-ovog budžeta, u odnosu na sredstva koja su do sada bila predviđena za predsjednika.

"Uz tu zamolio sam da mi se odgovori je li se dogodilo u povijesti HAK-a, osim u Sigetovu slučaju, da se čelnici krovne organizacije upliću u izborne skupštine svojih članova. Također, da me izvijeste koliki su bili sudski troškovi izgubljenih parnica koje su bespotrebno vodili protiv AK Siget", kaže Škaro.

P.V.
Foto: Hak.hr

Pročitajte više