Nema straha za kampanju, HDZ-ovci imaju milijune

STRANAČKA blagajna je ispražnjena, imovina je blokirana, crne torbe više ne dolaze u obzir... Kako će HDZ financirati predizbornu kampanju? Zlobnici će vjerojatno reći da im je najpametnije da se ne razbacuju parama kada će ionako izgubiti, ali Jadranka Kosor ne predaje se tako lako.

Predsjednica HDZ-a pronašla je solomunsko rješenje: tražit će od članova HDZ-a da svojom imovinom jamče za kredit koji planira podignuti kako bi podmirila troškove predizborne promidžbe. Drugog rješenja Kosorica zapravo i nema sada kada je ostala bez crnih fondova. Zbog blokade stranačke imovine niti jedan prisebni bankar neće pristati kreditirati HDZ kao pravnu osobu.

Članovi vladajuće stranke su, međutim, u mnogo zavidnijoj situaciji. Kao što Kosor često voli istaknuti, HDZ ima više od 220.000 članova. A mnogi među njima znali su se okoristiti HDZ-ovom vladavinom od proglašenja samostalnosti Hrvatske naovamo. Među tih 220.000 članova zasigurno ima barem nekoliko desetaka (a vjerojatno i više) milijunaša kojima ne bi bilo teško ušetati u banku i podići kredit na par milijuna kuna.

No, za očekivati je da će HDZ-ove udarne igle voditi vlastitim primjerom, odnosno da će svoju imovinu kao jamstvo založiti članovi Predsjedništva HDZ-a i aktualnog kabineta Vlade. A nekima od njih su džepovi itekako duboki; osim što su plaćeni 20-ak tisuća kuna mjesečno, kroz godine su nakupili brojne pokretnine i pozamašnu ušteđevinu.

Što sve vodeći HDZ-ovci mogu ponuditi kao jamstvo

Vjerojatno bi samo Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije, mogao podići kredit dovoljan da se pokriju troškovi čitave kampanje. Milošević u svojoj imovinskoj kartici, podsjetimo, ima nekretnine vrijedne 20 milijuna kuna. Potpredsjednik Vlade vlasnik je 14 stanova s pripadajućim garažama, poslovnog prostora od 233 kvadrata i neuređenog tavana veličine 120 kvadrata. Milošević ujedno ima i ušteđevinu od 300.000 kuna i 20.000 eura, suvlasnik je u Pastor grupi i Sigma stanu, kao i još nekoliko poduzeća, što ga čini najbogatijim članom Vlade.


Šefica stranke Jadranka Kosor nije ni blizu toliko bogata, ali za očekivati je da je od premijerske plaće (21.677,67 kuna) nešto uspjela staviti sa strane. Kosorica posjeduje i famozni stan u Šeferovoj ulici veličine 89 kvadrata, zajedno s garažom veličine 15 metara kvadratnih. Krajem 2009. u imovinskoj kartici je Kosor navela i ušteđevinu od oko 200.000 kuna i 25.000 eura.

Isprsiti bi se mogao i Darko Milinović, potpredsjednik HDZ-a i ministar zdravstva, koji je nedavno završio luksuznu obiteljsku kuću u Gospiću na koju je, prema zadnjim informacijama iz imovinske kartice, potrošio svoju i supruginu ušteđevinu od 700.000 kuna. No, u međuvremenu su Milinovići opet sa strane uspjeli staviti oko 220.000 kuna, iako je kreditna sposobnost ministra zdravstva upitna s obzirom da je, kako tvrdi, za izgradnju kuće podigao dva kredita u iznosima 70.000 eura i 300.000 kuna. Milinovićeva kuća, prema imovinskoj kartici, vrijedi oko 320.000 eura, iako su se u medijima spominjale i znatno veće cifre.

Svoju mirovinu kao zalog svakako bi trebao ponuditi i Petar Čobanković, čovjek od Kosoričinog najvećeg povjerenja. Osim obiteljske kuće veličine 130 kvadrata, Čobanković bi mogao založiti i vinograde, voćnjake i oranice u Iloku. Nije naodmet spomenuti ni da se Čobankovićeva imovina u zadnjih sedam godina, prema nekim procjenama, uvećala čak za 30 puta. Čobanković u imovinskoj kartici ne navodi nikakvu ušteđevinu, ali teško je povjerovati da nije stavio koju kunu sa strane za "crne dane".

Kreditno sposoban svakako je i Božidar Kalmeta, ministar najkoruptivnijeg resora u Hrvatskoj. Kalmeta u imovinskoj kartici navodi dvije kuće i stan u Zadru, te zemljište u Crnom. Stan u Zadru posjeduje i Kalmetina supruga. Vrijednost "ostalih pokretnina" ministra prometa je oko 400.000 kuna.

Ivan Šuker, bivši ministar financija, stoji nešto lošije u pogledu stambenog zbrinjavanja. Šuker, naime, živi u stanu od 140 kvadrata unutar obiteljske kuće u Velikoj Gorici, dok supruga posjeduje i vikendicu veličine 65 kvadrata vrijednu oko 200.000 kuna. Kada je smijenjen s dužnosti ministra financija, Šuker je imao oko 65.000 eura i 3500 dolara ušteđevine. Kreditnu sposobnost mu eventualno može umanjivati automobil kojeg je nedavno u Porscheu uzeo na leasing.

Nešto imovine koja se može staviti "na bubanj" ima i Marina Matulović Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Osim stana veličine 130 kvadrata i raznih pokretnina u vrijednosti 200.000 kuna, Matulović Dropulić u imovinskoj kartici navodi i dionice Kraša i IGH. Ministrica graditeljstva posjeduje 200 dionica Kraša i 1497 dionica IGH.

Svoju imovinu kao zalog svakako bi trebao ponuditi i Gordan Jandroković, šef zagrebačkog HDZ-a. Ministar vanjskih poslova u Zagrebu ima stan veličine 150 kvadrata s pripadajućom garažom, koji je financirao podizanjem kredita i prodajom kuće u Bjelovaru. Jandroković je i većinski vlasnik firme Beming d.o.o. iz Bjelovara, od koje je u 2010. godini dobio 60.000 kuna dividende. U banci ima 55.000 kuna i 29.000 eura ušteđevine, dok Jandrokovićeva supruga raspolaže s dodatnih 25.000 eura ušteđevine.

Đuro Popijač od svog je stupanja u HDZ postao jedan od najbližih premijerkinih suradnika pa se logično nameće zaključak da će i on biti spreman svoju imovinu ponuditi kao jamstvo. Popijač u imovinskoj kartici navodi stan u Zagrebu, vikendicu u Rogoznici, kuću u Rakitju, kao i kuću u Jastrebarskom gdje posjeduje i proizvodnu halu veličine 822 kvadrata, zajedno s dvorištem veličine 2773 kvadratna metra. U Kapeli Popijač ima vinograd, u Gornjem Dragancu voćnjak, a u Gornjim Plavnicama oranice i livade. Popijač posjeduje i gliser, kao i paket dionica HT-a, kao i 20.000 eura ušteđevine.

Za kraj, ostaje još samo Tomislav Karamarko. Toliko se dugo čekalo njegovo učlanjenje u HDZ, da bi u stranku na kraju ušao neposredno prije izbora. Za očekivati je stoga da će i ministar policije biti spreman založiti dio svoje imovine u lovu na što bolji izborni rezultat. Karamarkova imovinska kartica je, doduše, nešto siromašnija nego one njegovih kolega; posjeduje tek stan veličine 105 kvadrata u Zagrebu i osobni automobil, a ima i kredit kojeg je podigao 1995. na rok vraćanja od 40 godina. Čak ni osobni automobil Peugeot 206 nije u Karamarkovom vlasništvu već pripada njegovoj supruzi.

Pročitajte više