Nema tko pobrati mandarine na jugu Dalmacije, fali 150 sezonskih radnika

Foto: 123rf

PREDSJEDNIK uprave Agrofructus grupe i vlasnik najvećeg otkupnog centra u Opuzenu Denis Matijević pohvalio se rekordnim ovogodišnjim urodom mandarina, ali i požalio na nedostatak sezonskih radnika koji bi te mandarine ubrali, piše Glas Slavonije.

"Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će ih ubrati i pripremiti za tržište", rekao je Matijević i istaknuo da za to nedostaje 150 sezonaca. Za tu situaciju krivi iseljavanje te nemogućnost uvoza radne snage.

"Iz Hrvatske je iselilo više od sto tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji", istaknuo je te dodao kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i razvoj hrvatske poljoprivrede.

Propada prilika za prosperitet

"Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet", istaknuo je Matijević. Kaže kako je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

"Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno", kaže Matijević. Dodaje kako će se ovaj problem posebno odraziti na male proizvođače te da su hrvatski poljoprivrednici ionako u nezavidnom položaju naspram europskih kolega oje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja. Upozorio je i na visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u regiji te  na smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom na više cijene proizvodnje.

Pročitajte više